Sport

Marghiev luptă cu istoria

Zalina Marghiev dorește să intre definitiv în istoria sportului moldovenesc. Atleta țintește calificarea la a 5-a ediție consecutivă a Jocurilor Olimpice de vară, ceea ce ar reprezenta un record în rândul sportivilor moldoveni.

Marghiev, care concurează în proba de aruncarea ciocanului este optimistă înaintea turneelor de calificare. Pentru a ajunge la Paris, ea trebuie să arunce ciocanul la distanța de 74 de metri, sau să fie pe locul 36 în clasamentul mondial al acestei probe.

"Acum mă aflu în recuperare și sper să revin cu noi forțe. Sper să mă calificat la a cincea ediție a Jocurilor Olimpice." spune Zalina Marghiev.

Ajunsă la 35 de ani, Marghiev spune că nu a îndrăgit din start această probă.

"Cum îmi place să glumesc, într-o familie de aruncători, nu puteam să mă duc eu la balet. Însă după prima competiție pe care am avut-o, și am aruncat 27 de metri, mi-am dat seama că aruncarea ciocanului este pe toată viața." afirmă sportiva.

Un alt sportiv moldoven care speră să ajungă la Olimpiadă este canotorul Oleg Tarnovschi. Acesta va participa la un turneu de calificare european în tandem cu Mihai Chihaia, în proba de canoe dublu pe distanța de 500 de metri. Competiția se va disputa în Ungaria în mai 2024.

"Avem șanse reale de calificare chiar dacă trebuie să ne clasăm pe primul loc." spune Oleg Tarnovschi.

Nu renunță la visul de a ajunge la Jocurile Olimpice nici luptătorea Marina Drăguțan. Medaliată cu bronz la ultima ediție a Campionatului Mondial într-o categorie ne-olimpică, discipola lui Andrei Chiperi va participa în turneele de califări în categoria de 53 de kilograme.

"În 2024 sunt turnee de calificare. Îmi voi încerca șans. Mă voi antrena și sper să mă calific. Visul este să mă califica la Olimpiadă." afirmă Mariana Drăguțan.

Până acum, 6 sportivi din Republica Moldova și-au asigurat prezența la Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Este vorba despre canotorii Serghei Tarnovschi, Daniela Cociu și Maria Olărașu, luptătoarele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita, dar și arcașul Dan Olaru.

Dmitri Ciolacu

Dmitri Ciolacu

Autor

Citește mai mult