Regional

Ialoveni: Liceul din satul Văsieni se află în grevă. Care sunt cerințele părinților și cadrelor didactice

Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din satul Văsieni, raionul Ialoveni, a intrat în grevă. Clasa a X-a din această instituție nu a fost inclusă în rețeaua școlară pentru anul de studii 2023-2024. Elevii sunt înscriși în liceul din satul vecin, Ruseștii Noi. Marți dimineață, un grup de părinți, cadre didactice, împreună cu administrația liceului, au organizat un protest în fața instituției. Ei cer păstrarea clasei a X-a la ei în localitate și demisia șefului Direcției raionale Educație, Ion Scutaru. Președintele raionului, Mihail Silistraru, ar urma să convoace o ședință extraordinară unde va fi examinat acest subiect.

imagine-simbol
Sursa: imagine-simbol

Astăzi, sălile de clasă din Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din satul Văsieni au fost goale. Elevii nu au venit la ore, iar profesorii nu au predat lecții. Se întâmplă la mai puțin de o lună de la începerea anului școlar, deși există o decizie a Consiliului raional Ialoveni care permite desfășurarea procesului educațional.

Consiliul a fost notificat de Cancelaria de Stat că decizia prin care s-a deschis o clasă de liceu a fost declarată ilegală. Totuși, administrația raională a lăsat în vigoare deciziile în legătură cu situația acestui liceu.

„Pe data de 21 septembrie noi am primit notificare de la Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, unde ne-au notificat că decizia Consiliului raional din mai, din august și dispoziția președintelui sunt ilegale. Consiliul raional a examinat aceste notificări și a lăsat în vigoare deciziile care au fost adoptate anterior”, spune președintele raionului Ialoveni, Mihail Silistraru.

O zi mai târziu, pe 22 septembrie, Consiliul raional a aprobat rețeaua de clase unde se regăsea și clasa a X-a din Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”. La 25 septembrie, instituția a fost notificată de Direcția Educație Ialoveni că decizia din 22 septembrie nu se încadrează în prevederile legale. Totodată, Direcția insistă pe scoaterea elevilor din liceul din Văsieni și încadrarea acestora în liceul din Ruseștii Noi, cu asigurarea transportării gratuite. Șeful Direcției Educație, Ion Scutaru, a venit, însoțit de poliție, să le comunice acest lucru și părinților adunați în fața instituției. Doar că s-a ales mai mult cu huiduieli și i s-a cerut demisia.

„Procesul de admitere aparține în exclusivitate doar Ministerului Educației, cu excepția pe care o solicită Consiliul raional și al doilea fapt, aprobarea rețelei școlare aparține în exclusivitate organului local de specialitate în domeniul învățământului sau Direcției Educație. S-au suprapus atribuțiile și noi trebuie să o recunoaștem și am recunoscut-o în cadrul ședinței din data de 22 septembrie. În situația dată, nu am de gând să-mi dau demisia. Eu sunt o persoană care și-a asumat, eu o să plec singur”, menționează Ion Scutaru.

Părinții și profesorii cer includerea clasei a X-a din Liceul „Dimitrie Cantemir” în rețeaua școlară a raionului.

„Noi, părinții, dorim ca Direcția Educație să ne includă copiii în rețeaua de școlarizare fiindcă e o instituție foarte bună, cu profesori buni.”;

„Copilul meu este stresat. În fiecare zi întreabă: Mamă, dar azi va fi totul bine? Ne ducem la școală?”;

„Sunt învățător în instituția dată, la clasele primare. Mă doare problema aceasta pentru că sunt și în calitate de părinte, am copil în clasa a X-a, care stă cu nesiguranța de azi pe mâine, că o să fie, că n-o să fie, și copilul meu este foarte stresat.”*

„Sunt diriginte la clasa a X-a și am pe listă 21 de elevi apți, sănătoși, flămânzi de cunoștințe. Forțat e pusă problema că să-i ducem în altă localitate când aici avem cele mai bune condiții”, afirmă profesoara Elena Vrabie.

„Suntem puși în situația să facem o retarifiere fără clasa a X-a și acești copii nu știu unde să fie duși, nu știu ce să le spui copiilor că "Nu mai sunteți elevi în această instituție", având condiții, având profesori, având spații. Copiii din clasa a X-a, de la 1 septembrie, în fiecare zi sunt la școală. Mi-au scris câteva refuzuri că noi nu dorim să plecăm, noi vrem copiii să învețe aici în instituția noastră”, spune directoarea liceului din Văsieni, Nina Mihalache.

Avocatul care apără interesele părinților susține că decizia prin care elevii din Văsieni au fost scoși din rețeaua școlară și au fost înregistrați în Ruseștii Noi, fără ca dosarele lor să se afle acolo, va fi atacată în instanță. Iar pe numele lui Scutaru, peste 60 de părinți au depus o plângere penală.

„Copiii au rămas în afară, nu pot primi note trecute în registrul oficial, nu pot finaliza anul școlar, nu pot participa la olimpiade, concursuri și toate consecințele de rigoare”, spune avocata Veronica Pascal.

Ministerul Educației nu și-a schimbat poziția. Cere respectarea Metodologiei de admitere, adică elevii din Văsieni să fie încadrați la studii în satul vecin.

„Îndemnul nostru este să respecte legea, prevederile Codului Educației, Metodologia de deschidere a claselor a X-a și, având în vedere că Direcția raională a pus la dispoziție transport, să se purceadă la opțiunea care este legală”, subliniază ministrul Dan Perciun.

Părinții și profesorii care au declanșat greva ar putea fi anchetați, susțin sursele Moldova 1. Postul nostru de televiziune a intrat în posesia unui document din care reiese că Direcția Generală Educație Ialoveni a solicitat implicarea în mod urgent a instituțiilor competente pentru anchetarea persoanelor care au declanșat greva.

Pe 21 august, Ministerul Educației a stabilit Liceul Teoretic Ruseștii Noi drept instituție zonală, unde să fie încadrați și elevii din clasa a X-a din satul vecin, Văsieni. A urmat o decizie a președintelui raionului Ialoveni, Mihail Silistraru, prin care s-a permis deschiderea clasei a X-a atât în Văsieni, cât și în Ruseștii Noi și Bardar.

Citește mai mult