Politic

Interviu ÎN CONTEXT // Nicolae Negru: Operațiunea Procuraturii Anticorupție și SIS, o reușită

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare acuză serviciile secrete că s-ar implica în politică. Se întâmplă după dezvăluirile de săptămâna trecută ale fostei deputate Arina Spătaru, care a comunicat că a acționat sub acoperire pentru a-l denunța pe Ilan Șor și oamenii lui că ar organiza în Republica Moldova o schemă de corupere politică.

SIS și parchetul anticorupție au comunicat că au autorizat, potrivit legii, această investigație specială. Subiectele au fost discutate cu editorialistul „Ziarului Național”, Nicolae Negru, în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1. Vedeți în continuare textul interviului.

Radu Osipov: Domnule Negru, este un precedent interesant pentru structurile de forță și pentru scena politică de la noi. Structurile de forță - și SIS-ul, și Procuratura, au găsit o metodă ca să deconspire aceste scheme subversive de finanțare politică și au obținut și mărturie într-un dosar important. Am auzit care sunt argumentele, dar ce ar trebui să facă, de fapt, serviciile într-un caz când este în joc securitatea națională?

Nicolae Negru: Serviciile nu au descoperit roata, adică nu e ceva extraordinar întreprins de ei. Probabil, până acum nu s-a găsit o persoană care să depună mărturii. Doamna Arina Spătaru a fost prima care a venit la Procuratură și a raportat sau a informat că este acostată sau, mai bine zis, sincer, că este recrutată de către Ilan Șor și i se propun bani. De fapt, nu este singurul caz. Acum aflăm că și primarul de la Ocnița a fost abordat și s-a încercat să i se dea bani ca să treacă de la un partid la alt partid. Nu văd nimic deosebit, numai că situația e puțin alta. Acum trebuie să ne întrebăm dacă Arina Spătaru nu a avut și un interes de partid, adică un interes personal, în această participare și în dezvăluirile pe care le-a făcut. S-ar putea să fie așa. Important e că a prezentat informația necesară și important e că au fost deconspirate niște scheme, au fost scoase la iveală niște instrumente. S-a văzut că Șor încearcă, probabil în disperare, să recruteze cât mai multe persoane și nu numai de pe segmentul prorus sau central, dar și de pe segmentul proeuropean. Adică vrea să cuprindă toate segmentele scenei politice. De altfel, așa procedează oligarhii, nu țin ouăle într-un singur coș, plătesc mai mulți oameni care să-i reprezinte.

Radu Osipov: Pe de altă parte, dacă au fost aceste măsuri speciale de investigație ghidate de procurorii anticorupție și de agenți SIS, nu ar fi trebuit să rămână secrete până la un deznodământ în instanță?

Nicolae Negru: Exact așa mi se pare și că, dacă doamna Arina Spătaru ar fi fost agent sub acoperire, așa cum zicea și așa cum spune și domnul Munteanu, atunci e ciudat modul cum se comportă. Pe urmă, este și acest aspect. Dacă Spătaru într-adevăr a mers în Israel ca agent reprezentând Serviciul de Informații al Republicii Moldova, atunci de ce dezvăluie informația?

Atunci, de fapt, nu e problema noastră, deja e problema Israelului. În toate statele se întâmplă să se trimită agenți sub acoperire. E adevărat că se mai întâmplă ca cineva să iasă, să dezvăluie că sunt agenți sub acoperire. Am fost acolo, am fost singurul. Eu cred că Arina Spătaru nu a fost agent sub acoperire. Legea interzice ca personalul sau colaboratorii Serviciului de Informație să fie membri ai unui partid sau ai unei formațiuni politice.

Dar mai există în lege un compartiment referitor la persoanele care acordă sprijin serviciilor de informații. Acolo nu se spune că se poate să fii politician sau nu se poate să fii politician. Eu cred că, în cazul de față, nu putea să nu fie politician, căci, altfel, Șor nu s-ar fi interesat de persoana respectivă. Nu ar fi fost acolo, nu i-ar fi propus bani. Șor are nevoie de politicieni ca să influențeze scena politică, ca să răstoarne și să submineze cursul proeuropean al Republicii Moldova.

Atunci eu nu văd problema aici. Problema e că doamna Spătaru, într-adevăr, încearcă să folosească această situație în interes de partid, dar nu știu dacă o să aibă succes în ceea ce face.

Radu Osipov: Am spus inițial că e un precedent interesant, pentru că, într-adevăr, până acum nu au fost găsite persoanele potrivite să facă denunțuri și cred că e printre primele dăți când iată un denunț ajunge și în presă, dar e folosit pentru a deconspira o schemă subversivă. Cum vi se pare, de fapt, acest precedent? A fost folosit potrivit situației în care ne aflăm și din punctul de vedere al securității, dar și din punct de vedere că ne aflăm într-o perioadă electorală?

Nicolae Negru: Eu cred că au mai fost denunțuri, fiindcă s-au mai făcut percheziții, au mai fost reținute persoane, au fost bani, foarte mulți bani, au fost găsite diferite arme chiar. Ne amintim că această anchetă, această investigație împotriva crimei organizate, durează. Trebuie să spunem că e vorba de crimă organizată, doar că nimeni nu a ieșit precum Arina Spătaru ca să facă tam-tam și să-și adune capital politic. Asta e legat de faptul că Arina Spătaru participă sau vrea să participe la campania electorală, e politician și vrea să adune dividende. Eu nu văd aici o problemă deosebită. Aș zice că trebuie să felicităm Serviciul de Informații și Procuratura că le-a reușit această investigație. Înțeleg că nu e dusă încă până la capăt. La finalul acesteia se va ajunge când dosarul va ajunge la judecători, adică va fi pe rol. Dar un pas important a fost făcut. Unele lucruri grave au fost dezvăluite. Nu știu de ce s-ar supăra oamenii pe această realizare a SIS și a Procuraturii Anticorupție. Este adevărat că politicienii nu trebuie folosiți în sensul în care vorbește domnul Munteanu. Legea nu permite ca angajații Serviciului de Informații să facă parte din partide politice, dar în cazul de față nu avem nicio dovadă că Arina Spătaru ar fi colaborator al SIS. Numai ea declară că ar fi fost agent sub acoperire. Încă rămâne de văzut.

Radu Osipov: E un mod de a spune pentru că și Procuratura Anticorupție a precizat că ea figurează în calitate de martor în acest dosar penal. Dacă ar fi să comparăm cum s-au mișcat lucrurile până recent, pentru că am văzut și dosarul în care a fost condamnat Ilan Shor, cât a durat judecarea. Sunt și alte dosare de rezonanță care se pare că nu se mișcă cu viteza pe care și-ar dori-o cetățenii. E și aceasta o gură de aer pentru sprijinul popular, poate pentru sistemul judiciar?

Nicolae Negru: Nu știu. Mai este se pare până când justiția noastră va recăpăta încrederea cetățenilor Republicii Moldova, dacă ar fi avut-o. Dar da, dacă cetățenii vor vedea că totuși hoții sau tâlharii, corupții, bandiții sunt prinși, sunt trimiși în judecată și sunt judecați, cred că cetățenii Republicii Moldova vor spune că da, se pare că începem să avem. Avem și procuratură, avem și servicii de informații, avem și judecători, dar până atunci cred că mai este. E o rândunică, poate a doua rândunică, dar până la primăvară mai este.

Radu Osipov: Credeți că se pliază aceste evenimente cursului dat de Comisia Europeană pentru Republica Moldova? În acea recomandare a solicitat investigații credibile, de încredere, și am văzut și astăzi demiterea fostului procuror general suspendat, Alexandr Stoianoglo, fără o decizie a instanței, dar era o cerință la fel pentru obținerea statutului de țară candidată: încheierea acestor interimate din justiție.

Nicolae Negru: Bine, e puțin altceva. Întotdeauna există acest semn de întrebare dacă nu cumva politicul se implică în justiție. Acest fapt nu este încurajat de Comisia Europeană și nu este caracteristic, în general, pentru un stat de drept. Păcat că nu s-a ajuns încă în cazul lui Stoianoglo să se pronunțe instanța. Ea trebuie să decidă până la urmă. Dar avem decizia Consiliului Superior al Procurorilor. E o instituție importantă în acest sistem judecătoresc. Eu cred că partenerii noștri pot să spună că lucrurile se mișcă și în privința reformelor și în privința acestei investigații. Dar până a spune partenerii, noi trebuie să avem siguranța că ceea ce se face se face bine, se face în baza legii, se face temeinic. Știm că statul nostru este într-o situație precară. Instituțiile statului nostru nu prea funcționează. În plus, avem acest război hibrid îndreptat împotriva Republicii Moldova.

Da, oligarhii noștri, și FSB-ul, și alte structuri au făcut corp comun acum și încearcă prin toate mijloacele să destabilizeze situația din Republica Moldova. Și eu pot înțelege că opoziția are sarcina ei, să observe cele mai mici greșeli. Dar, în general, eu cred că noi trebuie să manifestăm o anumită solidaritate. Dacă se reușește ceva, să nu încercăm să subminăm instituțiile statului sau să desconsiderăm, sau să compromitem instituțiile statului. În cazul de față, eu cred că nu e cazul să zicem că SIS-ul sau Procuratura Anticorupție au făcut ceva împotriva legii. Pe de altă parte însă, orice partid politic poate cere explicații, poate cere informații de la Serviciul de Informații și Securitate și serviciul trebuie să informeze în cazul de față.

Radu Osipov: Stimate domnule Negru, vă mulțumim pentru acest interviu.

Citește mai mult