Social

Rapoartele ombudsmanului arată că cele mai încălcate drepturi la noi sunt accesul la serviciile sociale, dar și la o justiție echitabilă

Veriga slabă în ceea ce privește protecția drepturilor omului în Republica Moldova rămâne regiunea transnistreană, acolo unde au loc încălcări sistematice, iar accesul la fața locului este îngrădit de autoritățile neconstituționale. Una peste alta, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, s-au intensificat tentativele de destabilizare, propagandă și atacurile cibernetice.

De această părere sunt experții reuniți la Chișinău în cadrul unei conferințe internaționale privind protecția și promovarea libertăților fundamentale.

„Războiul din Ucraina a amplificat ingerințele în exercitarea drepturilor omului constatate în urma monitorizării periodice a regiunii transnistrene, regiune care nu e constrolată de autoritățile de la Chișinău. Această zonă gri rămâne a fi de interes major și o prioritate pentru ombudsman, având în vedere o serie de factori ce diminuează garantarea drepturilor omului în această regiune. Reticența autorităților neconstituționale limitează accesul ombudsmanului în regiune, astfel de problemă persistă și în alte zone cu conflicte înghetațe sau unde sunt războaie”, a menționat Ceslav Panico, avocat al Poporului.

Rapoartele ombudsmanului arată că cele mai încălcate drepturi în țara noastră sunt accesul la serviciile sociale, dar și la o justiție echitabilă. Intensificarea atacurilor cibernetice, dezinformarea și încercările de destabilizare au fost printre principalele provocări cu care se confruntă Republica Moldova. În acest context, ambasadorul UE în țara noastră a declarat că blocul comunitar va continua să sprijine Chișinăul în procesul de consolidare a rezilienței în situații de criză.

„În pofida situației complicate, potrivit celui mai recent raport mondial actualizat în 2023, indicele de gen arată că Republica Moldova are cel mai înalt scor în regiune. La fel, un progres remarcabil a fost înregistrat în ceea ce privește protecția temporară. Moldova acum recunoaște autocertificarea ca fiind o cerință valabilă pentru a dovedi reședința, ceea ce facilitează accesul cetățenilor ucraineni care intenționează să rămână în Republica Moldova”, a declarat Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova.

„Trebuie să asigurăm protejarea drepturilor omului peste tot în țara noastră, așa cum facem inclusiv prin oferirea unui cămin sigur refugiaților care au venit în Republica Moldova în urma acelei invazii barbare a Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a menționat Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului.

Conferința Internațională „Protecția și promovarea drepturilor fundamentale ale omului în contextul noilor provocări și realități existente în societățile moderne” reunește autorități și experți din 15 țări.

Citește mai mult