Social

De Ziua Mondială a Inimii, suntem îndemnați de medici să adoptăm un mod de viață sănătos

Bolile de inimă sunt principala cauză a deceselor în Republica Moldova, constituind peste 55 la sută din mortalitatea totală. Potrivit specialiștilor, patru din cinci persoane nu conștientizează și nu adoptă un tratament adecvat, iar unul din trei suferă de hipertensiune arterială. Medicii spun că maladiile ar putea fi prevenite printr-un mod de viață sănătos și o alimentație bogată în vitamine. Astăzi în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Inimii.

ambulanta.md
Sursa: ambulanta.md

În Republica Moldova, pe parcursul a 20 de ani, bolile cardiovasculare se plasează pe primul loc printre cauzele de deces. Afecțiunile inimii pot fi destul de grave, însă adoptarea unui stil de viață sănătos, alimentația echilibrată, activitatea fizică și renunțarea la fumat pot reduce riscurile apariției complicațiilor. Verificarea periodică a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale sunt indiciile de bază care pot confirma sau infirma probleme ale inimii.

„Hipertensiunea arterială este un ucigaș silențios și fiecare a treia persoană din lume este bolnavă de hipertensiune. Odată depistată în termene oportune, această patologie, dacă este posibil, se mențin cifrele de tensiune arterială atât prin modul sănătos de viață, cât și medicamentos”, menționează Lucia Pârțu, medic cardiolog.

„Patru din cinci persoane nu conștientizează și nu adoptă un tratament adecvat, iar una din trei persoane pe globul pământesc suferă de hipertensiune arterială. Modul sănătos de viață, care include alimentația sănătoasă, încurajarea activităților fizice, refuzul de tutun și consumul de alcool”, afirmă Ina Palii, șefa Clinicii Cardiologie Pediatrica din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Pentru a trage un semnal de alarmă, mai mulți studenți de la Colegiul de Medicină „Raisa Pacalo” au organizat la Centrul Mamei și Copilului un flashmob, prin care au transmis că viața are prioritate și totul depinde de fiecare dintre noi.

VOX: „Promovăm atât un mod sănătos de viață, precum și evitarea bolilor de etiologie cardiovasculară. Ele afectează o mare parte atât din populația Republicii Moldova, cât și a întregului glob.”;

„Ca scop avem trezirea conștiinței naționale. Bolile de etiologie cardiovasculară se formează pe fond de stres, pe fond emoțional.”;

„Din cauza studiilor și modului activ de viață, poate că nu mereu putem să ținem normele care ar fi trebuit, dar încercăm și înțelegem că dacă o să avem grijă acum de corpul nostru și de sănătatea noastră, o să putem cumva preîntâmpina niște probleme mai serioase.”

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, incidența prin bolile cardiovasculare a constituit peste 1990 de cazuri la 100 de mii de locuitori, fiind de 1,2 ori mai mare comparativ cu anul 2021. La nivel mondial, anual, se înregistrează 17,3 milioane de decese din cauza bolilor cardiovasculare, iar acest număr este în continuă creștere.

Citește mai mult