Social

INTERVIU // Dan Grițco: Salvatorii au fost implicați în exerciții comune pentru a demonstra că sunt pregătiți să facă parte din Mecanismul de Protecție Civilă al UE

Republica Moldova a aderat la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Noul statut va aduce cetățenilor servicii de protecție de cel mai înalt nivel cu tehnică de ultimă generație oferită de blocul comunitar, iar pompierii și salvatorii moldoveni se alătură celei mai puternice rețele internaționale de cooperare în domeniul prevenirii, pregătirii și răspunsului la dezastre și gestionarea crizelor.

De asemenea, salvatorii noștri pot fi mobilizați în țări aflate în dificultate. Subiectul a fost discutat cu Dan Grițco, șeful Direcției intervenții în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul ediției de știri de la Moldova 1.

Găsiți mai jos textul interviului.

Leanca Lașco-Rață: Să lămurim mai întâi ce presupune acest mecanism la care țara noastră, începând de astăzi, este parte.

Dan Grițco: În mod normal, când vorbim despre dezastre, calamități naturale sau tehnogene, nicio țară din lume nu poate să facă față de sine stătător unor asemenea situații de urgență. De aceea a fost creat Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene ca să fie dat un răspuns integrat din partea mai multor țări acelor state care au necesitate. Ce înseamnă să fim membri ai unui asemenea mecanism? Să avem posibilitatea să oferim suport, ajutor sau să îl solicităm în cazul unor dezastre sau al situațiilor de urgență majoră.

Leanca Lașco-Rață: În același timp, și pompierii noștri vor putea fi mobilizați în diferite situații. Știu că până acum salvatorii din Republica Moldova au intervenit în incendiile din Grecia sau atunci când au avut loc seisme în Turcia. Ce se va schimba pe viitor?

Dan Grițco: În ultima perioadă, am avut înregistrate intervenții transfrontaliere internaționale, care oarecum au fost gestionate sub umbrela mecanismului, nefiind în calitate de membri activi, dar care au fost gestionate de către mecanismul european. Ce înseamnă să fim membri activi? În primul rând, răspunsul coordonat, dar este și o posibilitate de rambursare financiară a cheltuielilor pe care țara le suportă pentru mobilizarea pompierilor noștri.

Leanca Lașco-Rață: În același timp, trebuie țara noastră să aibă și o contribuție financiară, de exemplu, pentru a fi parte a acestui mecanism?

Dan Grițco: Da, evident orice țară care este membră a mecanismului are o contribuție financiară. Formula de calcul este unică pentru toți membrii. Ea în mare parte depinde de nivelul de dezvoltare economică a țării. Cum a fost menționat în reportajul dumneavoastră, atât timp cât la hotarul nostru este prezentă agresiunea Federației Ruse față de Ucraina, noi vom fi exceptați de această contribuție. Însă după aceasta, vom beneficia de o reducere.

Leanca Lașco-Rață: Cum poate fi de fapt activat acest mecanism? De exemplu, autoritățile de la Chișinău solicită ajutorul țărilor europene și cum se decide, cine intervine, cu ce forțe?

Dan Grițco: Mecanismul se activează prin intermediul punctului focal național, care este Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, și se face la solicitarea de asistență internațională.

Leanca Lașco-Rață: Până acum au fost, probabil, mai multe procese în care s-a verificat și interoperabilitatea țării noastre cu salvatorii din alte părți? Pentru că, de exemplu, în cazul Armatei Naționale, sunt exerciții comune. Noi am avut asemenea practici anume pe acest mecanism?

Dan Grițco: În sine, procesul și evenimentul de astăzi, semnarea acordului, a fost o cale lungă pentru țara noastră și pentru IGSU al Ministerului de Interne. Am avut parte de mai multe exerciții comune sub umbrela mecanismului. La fel, misiunile reale despre care am vorbit, precum misiunea de stingere a incendiilor forestiere din Grecia din 2021, misiunea din România pe timpul Pandemiei Covid, dar și ultima misiune din acest an din Turcia, în urma cutremurului, au demonstrat și au arătat că suntem pregătiți să facem parte din acest mecanism.

Leanca Lașco-Rață: Dacă puteți să ne dați mai multe exemple în care acest mecanism a fost activat în alte țări și a fost posibil ca viețile oamenilor să fi fost salvate mai rapid, mai eficient?

Dan Grițco: Cred că cel mai bun exemplu ar fi chiar în Republica Moldova, pe timpul crizei energetice de anul trecut, a fost activat Mecanismul Protecției Civile și chiar dacă nu eram parte a acestuia și țara noastră a beneficiat de generatoare electrice, care au fost distribuite la toate spitalele din țară.

Leanca Lașco-Rață: Vă mulțumesc mult pentru această discuție și sper să fiți prezent la noi în studio și cu alte ocazii.

Citește mai mult