Politic

Dorin Recean, către investitorii germani: Republica Moldova nu este în război, ci în vecinătatea războiului

Premierul Dorin Recean a purtat discuții la Berlin cu ministrul federal pentru cooperare economică și dezvoltare, Svenja Schulze. Oficialii s-au înțeles să extindă parteneriatul comercial și economic, transmit responsabilii de comunicare de la guvern. Dorin Recean a declarat pentru presa germană că Republica Moldova nu trebuie lăsată să cadă din nou sub influența Rusiei.

Oficialii moldoveni au fost invitați la forumul economic româno-german. Deutsche Welle scrie că premierul moldovean pune accentul pe investiții. Republica Moldova nu este în război, ci în vecinătatea războiului, iar acest lucru ar trebui să-l înțeleagă investitorii privați din Occident. Într-un interviu pentru publicația bavareză Süddeutsche Zeitung că propaganda rusă este o problemă mare în Republica Moldova, modul în care influențează societatea moldoveană nu poate fi combătut prin metoda germană contra știrilor false, pentru că la noi multă lume vorbește limba rusă.

„Avem această problemă într-o dimensiune mare, într-un sens mediatic și cultural: în Republica Moldova, multă lume urmărește televiziunile de limbă rusă, pentru că stăpânesc mai bine rusa decât româna. Trebuie să luptăm cu propaganda rusă într-un mod complet diferit, mai intens și mai amplu decât ar fi combaterea unor știri false la televiziunea germană”, a menționat Recean.

Premierul a discutat la Berlin cu investitorii germani pe care a încercat să-i convingă că Republica Moldova e o țară sigură, iar prezența banilor germani ar fi un câștig pentru ambele părți. Ucraina oferă siguranță Republicii Moldova și are nevoie de ajutor militar să se apere contra invaziei rusești.

„Republica Moldova este în siguranță datorită angajamentului Ucrainei. Ucraina are nevoie de ajutor militar în lupta împotriva Rusiei. Republica Moldova este un loc bun pentru a investi în infrastructură, energie, logistică. Nu există nicio amenințare militară directă, dar din păcate altă impresie există în Occident”, a spus Premierul Dorin Recean.

Guvernul informează că portofoliul de investiții germane în economia națională consistă din 411 întreprinderi, recent o firmă germană din industria auto și-a deschis în sudul țării o unitate de producție.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult