Social

Nouă profesori din Republica Moldova s-au învrednicit de titlul „Pedagogul Anului”

Nouă profesori din Republica Moldova au luat titlul de „Pedagogul Anului”. Evenimentul a adunat peste 4500 de profesori din toată țara. Cu toate că au o profesie onorabilă, aceștia spun că depun eforturi pentru a crește o generație care va aduce schimbarea.

Pavel Polișciuc predă de șapte ani literatura universală la liceului teoretic „Dimitrie Cantemir" din Bălți. Acesta a fost desemnat profesorul anului 2023. Polișciuc spune că profesia nu este ușoară, dar depune toate eforturile pentru ca noua generație să însușească materia.

„Nu m-am așteptat, este o surpriză și pentru mine că am ajuns în top trei dar să iau și primul loc, chiar nu mă așteptam. Îmi iubesc țara, îmi place să fiu aici și cred că noi toți avem un viitor și mă bucur că eu fac parte din asta. Este ușor să fii profesor, sigur că nu. Trebuie să te pregătești bine, să îți dai străduința”.

Profesorii spun că odată cu oferirea acestui titlu responsabilitățile sunt și mai mari.

„Ceea ce mă motivează zi de zi sunt ochii sclipitori ai copiilor, dorința de a schimba societatea. Sunt provocări foarte multe, adesea părinții nu sunt deschiși pentru a colabora, exodul familiilor peste hotare”.

„Am fost contactată doar pentru a lua un interviu, intuiam că este vorba despre concurs dar s-a ținut în secret până la sfârșit. Este un titlu care îți asumă mai multă responsabilitate pentru ceea ce faci”.

Pedagogii au avut de parcurs trei etape. Au predat lecții unor clase necunoscute, au susținut teste, precum și au realizat un portofoliu cu chestionare, dar și un filmuleț video despre experința lor profesională.

„Este motivant și faptul că primim ca și premiu, primim și gradul următor, dacă avem gradul doi, automat primim gradul I”.

„Am tins spre a obține acest titlu mare dar nu eram sigură dar sunt onorată și fericită că am ajuns până aici. Lucrul pe care mi-l propun în primul rând este să deschid o bibliotecă pentru grădinița în care activez”.

Șefa statului, Maia Sandu, cât și Ministrul Educației, Dan Perciun, a mulțumit profesorilor pentru munca depusă.

„Voi creșteți oameni nu doar discipoli și vă mulțumesc când oamenii pe care îi creșteți sunt solidari, rezistenți la provocările vieții, responsabili”;

„Noi la ministerul Educației auzim, vedem și înțelegem dificultățile care există, le vom rezolva gradual, este nevoie de timp, este nevoie de resurse pentru a însănătoși un sistem extenuat. Vom munci cu abnegație pentru ca profesorii din această țară să fie apreciați la justa valoare”.

Pedagogii care s-au clasat pe locul I au fost premiați cu câte 50.000 de lei, cei de pe locul II au obținut câte 25.000 de lei iar cei de pe locul III - câte 15.000 de lei. În total au participat 55 de cadre didactice. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Profesionale a Lucrătorilor din Învățământ, marcată anual în dat de 5 octombrie.

Citește mai mult