Social

Pe 2 octombrie, Republica Moldova marchează în premieră „Ziua Națională a Ambulanței”

Pe 2 octombrie în Republica Moldova va fi marcată, în premieră, „Ziua Națională a Ambulanței”. Decizia de a institui o nouă zi a fost aprobată recent de Guvern și are drept scop creșterea gradului de responsabilitate a cetățenilor, atât pentru protejarea vieții proprii, cât și a celor din jur.

În prezent, în cadrul serviciului de asistență medicală urgentă prespitalicească activează în jur de 5 600 de angajați care intervin anual în circa 1 milion de solicitări. Serviciul este unul esențial și în cazuri excepționale, precum pandemii, cutremure, inundații, criza refugiaților sau război, potrivit Ministerului Sănătății.

Totodată, în octombrie curent, se împlinesc 20 de ani de la înființarea serviciului de asistență medicală urgentă, coordonarea căruia este asigurată de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).

Ziua ambulanței este marcată în mai multe țări europene, inclusiv în România, prin organizarea de evenimente cu participarea populației, instituțiilor medicale, autorităților și ONG-urilor.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult