Social

Numărul vârstinicilor din R. Moldova, în creștere. Maia Sandu: „Vom continua să muncim pentru mai multă incluziune”

La începutul anului 2023, în Republica Moldova, locuiau aproape 600 de mii de persoane în vârstă de 60 ani și peste, ceea ce constituie 23,8% din totalul populației cu reședință obișnuită. Dintre aceștia, circa 360 de mii erau femei, arată datele Biroului Național de Statistică.

Facebook/Maia Sandu
Sursa: Facebook/Maia Sandu

Ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creștere continuă. În ultimii cinci ani numărul vârstnicilor din grupul de vârstă de 70-74 de ani a crescut cu 8,5 puncte procentuale. La începutul anului 2023, coeficientul de îmbătrânire a populației a constituit 23,8%, ceea ce corespunde unui nivel înalt de îmbătrânire demografică, se arată în raportul BNS.

Autoritățile își propun simplificarea accesului la serviciile sociale, medicale și culturale pentru persoanele în etate, a declarat șefa statului Maia Sandu cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, care este marcată pe 1 octombrie. În acest sens, șefa statului a amintit că în luna iunie a acestui an a fost aprobat Programul național pentru îmbătrânire activă și sănătoasă.

„Construim o societate trainică atunci când avem o legătură strânsă și bazată pe respect între toate generațiile. De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, îmi doresc să conștientizăm cu toții bogăția experiențelor de viață a oamenilor în etate - ea reprezintă o rezervă de lecții învățate, istorie trăită și înțelepciune adunată de-a lungul anilor. Să încurajăm noile generații să învețe din experiența vârstnicilor (...). Ne dorim implicarea lor activă în piața muncii și în procesul decizional de orice nivel. Vom continua să muncim pentru mai multă incluziune, pentru o bătrânețe trăită senin, în condiții mai bune, în respect și în demnitate”, a menționat președinta.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la 1 ianuarie 2023 numărul total al pensionarilor era de aproximativ 675 de mii de persoane, din care 526,0 mii (77,9% din totalul pensionarilor) erau pensionari pentru limită de vârstă.

Mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă la constituie 3164,9 lei, fiind în creștere față de anul precedent cu 21,9%, iar comparativ cu începutul anului 2019 aceasta s-a majorat cu 92,5%.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult