Sport

Oina, un sport pentru toți

Turneul internațional de oină, Cupa Unirii, ajuns la cea de-a patra ediție, a continuat să promoveze sportul în rândul fetelor. Pentru al doilea an la rând, la competiția care a avut loc pe stadionul din satul Ghidighici au evoluat și echipe feminine.

Au fost două formații din Republica Moldova și două din România.

„Am început să joc oina de vreo trei luni. Sunt începătoare, dar îmi place mult acest joc. Când sunt mai multe echipe, este mai interesant. Obții mai multă experiență.” a spus jucătoarea naționalei R. Moldova, Alexandrina Ghemu.

„Este un sport foarte complex, care necesită aptitudini sportive și intelectuale. Trebuie să fii foarte serios, determinat, să te distrezi, dar, în același timp, să fii foarte atent și sociabil.” a afirmat jucătoarea naționalei României Georgiana Farcaș.

„Se vede diferența de joc între echipa națională a României și cea a Republicii Moldova, însă fetele noastre sunt ambițioase, au curaj să participe, să joace cu un adversar atât de puternic. Oina se învață în joc.” a declarat președintele Federației de Oină din R. Moldova, Vasile Onică.

La turnee cum este Cupa Unirii, fetele au ocazia să învețe multe aspecte ale jocului de la băieți, care au experiență mai mare.

„În primul rând, trebuie să fii atent, dar trebuie să fie bun jocul în echipă. Dacă nu este jocul în echipă, nu are sens să joci. Dar e foarte interesant.” a spus Augustin, jucătorul naționalei R. Moldova.

„E un sport foarte dinamic. Ai nevoie de multe abilități fizice și de o gândire foarte rapidă. Trebuie să iai decizii într-un timp foarte scurt. Adrenalina pe care ți-o eliberează acest sport nu o găsești în alte jocuri.” a afirmat Cristian, jucătorul naționalei României.

Oina este un joc tradițional românesc, care a fost atestat documentar încă din 1364. A căpătat caracter de joc sportiv 500 de ani mai târziu, când Spiru Haret, prin Reforma învățământului, a decis practicare oinei în școli, de către toți elevii.

Dmitri Ciolacu

Dmitri Ciolacu

Autor

Citește mai mult