Regional

Construcția colectoarelor de canalizare din Comrat elimină mirosul neplăcut și reduce poluarea râului Ialpug

Gata cu mirosul neplăcut. În apropierea râului Ialpug din orașul Comrat au fost construite două colectoare de presiune pentru canalizare, astfel apa uzată este transportată la stația de epurare. Autoritățile locale planifică să construiască pe viitor și o instalație de tratare a rețelelor urbane de canalizare.

Lucrările de construcție a celor două colectoare de canalizare din orașul Comrat au început în anul 2017. Locuitorii din zona râului Ialpug spun că nu mai simt acel miros neplăcut și că râul nu mai este atât de poluat.

„Era un miros foarte urât, dar acum este un aer curat, așa și trebuie să fie”

„Locuiesc aici de mult timp, înainte era miros foarte urât, mai ales dimineața era imposibil. În ultima perioadă nu se mai simte mirosul”.

Potrivit autorităților locale lucrările au costat aproximativ 20 de milioane de lei.

„Situația s-a schimbat pentru că acum nu mai este acel miros neplăcut. Noul sistem funcționează și nu avem probleme”, afrimă Afanasi Arnăut, inginer, orașul Comrat.

În prezent, doar aproximativ 40% din gospodăriile din orașul Comrat sunt conectate la rețeaua de canalizare. Potrivit Programului de Siguranță a Aprovizionării cu Apă și a Sanitației, aproximativ 8 milioane de euro vor fi oferiți de Banca Mondială pentru construcția de instalații de epurare și a unei rețele de canalizare. Lucrările au început deja și sunt planificate să fie încheiate până în anul 2025.

Citește mai mult