Regional

Continuă cercetările la Cetatea Soroca în cadrul celei de-a doua etape de restaurare a fortăreței

Au început cercetările arheologice în Cetatea Soroca, parte a celei de-a doua etape de restaurare a fortăreței. De această dată, arheologii au cercetat cazematele și au descoperit o porțiune de pardoseală din cărămidă de la nivelul doi, construită acum patru secole.

observatorul.md/ Vadim Șterbate
Sursa: observatorul.md/ Vadim Șterbate

Lucrările au ca scop descoperiri noi și utile pentru proiectanții care efectuează lucrări de renovare a cetății. Potrivit arheologilor, toate obiectele găsite în cetate vor fi cercetate, după care vor fi transmise Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca.

„Am reușit să depistăm podeaua veche amenajată din cărămidă încă de la începutul secolul XVII. Este foarte important pentru că în baza acestor informații, arhitecții, constructorii ar putea să restabilească această podea și să o pună în valoare, ceea ce ar aduce un plus de imagine cetății și va fi și interesant pentru turiști”, menționează Ion Ursu, directorul Institutul Patrimoniuilui Cultural.

În timpul cercetărilor, zilnic, sunt găsite obiecte de valoare istorică. Am fost și noi martori ai descoperirii cu detectorul de metale a unui obiect.

„Un vârf de săgeată, probabil că este sfârșit de secolul XV - început de secol XVI, care și ne mărturisește despre viața grea pe care o avea Cetatea Soroca, apărătorii Cetății Soroca, aici la o margine de spațiu atât de expus invaziilor străine. Cetatea Soroca ne oferă de fiecare dată surprize, surse de documentare noi pentru a scrie o istorie adevărată a acestei cetăți”, afirmă Ion Tentiuc, cercetător științific la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Grigore Păun este voluntar. Acesta a venit să ajute, dar și să afle mai multe despre istoria cetății.

„Au fost găsite foarte multe obiecte istorice, artefacte care au adus un plus la analiză, perioadă care ne-a dat de înțeles cu aproximație mult mai mare ceea ce ține de materialul numismatic, care ne poate da cu precizie perioada și timpul construcției fortăreței.”

În perioada cercetărilor începute încă în 2012 au fost descoperite trei fortificații din pământ și lemn, anterioare fortăreței de piatră.

La Cetatea Soroca, sunt efectuate lucrări de renovare în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. În prezent, accesul vizitatorilor este interzis.

Citește mai mult