Maia Sandu, la întrevedere cu moldovenii din Portugalia: Reformarea justiției, susținerea antreprenorilor și avansarea pe calea aderării la Uniunea Europeană sunt printre prioritățile autorităților de la Chișinău
Republica Moldova are de lucrat mult în calea de integrare în UE, iar un aport enorm îl are diaspora care ușurează munca diplomației. Mesajul a fost transmis de către șefa statului Maia Sandu în cadrul unei întrevederi cu moldovenii stabiliți din Portugalia. Președinta le-a spus că se lucrează intens la reforma justiției, la proiecte pentru susținerea antreprenorilor și pentru avansarea implementării agendei europene.
Moldovenii stabiliți în Portugalia au întrebat-o pe șefa statului Maia Sandu cum ar fi motivați tinerii, care sunt formați peste hotare, să revină acasă. Respectiv, aceștia s-au interesat dacă agenda de integrare în UE este ireversibilă și la ce etapă suntem.
„Cele nouă condiții pe care Moldova trebuie sa le îndeplinească, la ce etapă suntem?”.
„Comisia Europeană face evaluarea acum și până la sfârșitul lunii octombrie o să dea evaluarea. În iunie a fost o evaluarea unde Moldova era cea mai avansată între Ucraina și Georgia. Reforma justiție este cea mai importantă, în același timp aceasta este reforma unde guvernarea direct nu poate să facă foarte multe, pentru că mai multe condamnări în cazuri de corupție poate să le obțină procuratura și instanțele de judecată”, a spus Maia Sandu.
„Am studiat aici de 20 de ani, deja am 22, am terminat universitatea, acum termin masteratul în Lisabona și vreau să întreb dacă este vreun motiv eu să mă gândesc să vin înapoi în țară să dau tot ce am învățat în Portugalia”.
„Un argument să reveniți este că Moldova înseamnă provocare profesională. Mai mare provocare profesională nu știu dacă găsiți indiferent dacă vreți să veniți în sectorul privat sau dacă vreți să veniți în se torul public. În sectorul public avem nevoie de oameni, pentru că avem de făcut transformări enorme inclusiv pe cale de integrare europeană”, a spus președintele.
O altă problemă abordată de diaspora a fost situația de la compania Air Moldova. Aceștia spun că până în prezent nu le-au fost returnați banii pentru bilete cumpărate. Sandu dă vina pe sistemul judecătoresc din țara noastră.
„Managementul companiei, cel puțin, ne-a spus că conturile bancare sunt blocate și că ei nu pot rambursa alocările agențiilor de turism”.
„Nimeni nu poate să vă spună când instanța poate să dea o decizie. Doar că la noi, instanța de judecată, de obicei, ia foarte mult timp ca să examineze și să ia o decizie și asta este nu doar cazul AIR Moldova, asta este și în cazul multor dosare chiar și de corupție mare”, a menționat Maia Sandu.
Președinta Maia Sandu efectuează până în data de patru octombrie o vizită oficială în Portugalia. Scopul este promovarea diplomatică a deschiderii negocierilor de aderare. Iar peste trei zile, Maia Sandu va pleca în Spania unde va participa la summitul Comunității Politice Europene, organizat la Granada.