Politic

Interviu ÎN CONTEXT // Eugen Tomac: Republica Moldova trebuie să fie primită cât mai curând în UE, iar calendarul de aderare să fie cât mai scurt

Parlamentul European dă tonul negocierilor Republica Moldova - UE. La sesiunea din această seară, parcursul nostru european este pe agendă. Însă rezoluția va fi votată joi, 5 octombrie. Subiectele au fost discutate cu europarlamentarul român, Eugen Tomac, în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT”. Găsiți mai jos textul interviului.

Radu Osipov: Domnule Tomac, cum au decurs dezbaterile? Votul va fi joi, dar care sunt atitudinile, există o majoritate largă pentru Republica Moldova?

Eugen Tomac: Încă nu a început dezbaterea în Parlament cu privire la tema care este de interes pentru noi, legată de evoluțiile relației dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, în contextul integrării europene. Urmează să aibă loc o dezbatere unde vor interveni foarte mulți europarlamentari în favoarea procesului de integrare a Republicii Moldova. În prima parte a zilei, am discutat despre resursele pe care trebuie să le aducem în mod suplimentar în Uniunea Europeană proiectelor pe care le dezvoltă în exercițiul bugetar 2021-2027 în dialogul cu comisarul Johannes Hahn, am insistat ca parte din banii Uniunii Europene să fie alocați și proiectelor ce țin de integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Cel mai important aspect pe care vreau să-l subliniez și pe care îl constatăm în această perioadă este că Republica Moldova, din punctul meu de vedere, nici nu-și poate imagina cât de mulți aliați și parteneri are în Uniunea Europeană, chiar dacă acest lucru a fost demonstrat în cursul verii trecute la Summitul Comunității Politice Europene. Pulsul pe care îl simt în dialogul cu colegii europarlamentari este că favorabilitatea, implicarea, urmărirea cu atenție a tuturor evoluțiilor din Republica Moldova este mai mare ca oricând. Sunt convins că dacă urmăriți și dezbaterile care vor începe în câteva clipe, veți observa că, în totalitate, toți cei care vor interveni vor susține la unison acest mesaj, și anume că Republica Moldova cât mai curând trebuie să fie primită în Uniunea Europeană.

Radu Osipov: Domnule deputat, care este presiunea pe care o poate aplica Parlamentul Uniunii Europene pe șefii de stat și de guvern din UE?

Eugen Tomac: Parlamentul European este deschizător de drumuri. Primele rezoluții cu privire la parcursul european al Republicii Moldova, cu angajament politic clar, au fost adoptate de Parlament. Noi am spus că Republica Moldova trebuie să primească perspectiva europeană înainte de a începe războiul. Noi am cerut ca răspunsul Uniunii Europene după agresiunea Rusiei în Ucraina să fie calendar clar și invitație pentru aderare pentru Republica Moldova și Ucraina, lucru care s-a întâmplat.

Tot noi cerem astăzi ca Republica Moldova să fie inclusă în toate programele de finanțare ale Uniunii Europene și calendarul acesta de aderare să fie cât mai scurt și cât mai aplicat pe rezultat, iar decalajele care există între Republica Moldova și Uniunea Europeană să fie sprijinite prin resurse consistente de la bugetul Uniunii Europene. Anul trecut, ați trecut prin criza energetică cu sprijinul Uniunii Europene. Și, ori de câte ori va fi nevoie, Uniunea Europeană va interveni cu resurse financiare consistente pentru a ajuta cetățenii Republicii Moldova. Acesta este obiectivul pe care îl urmărim: să scăpăm Republica Moldova de acest șantaj barbar din partea Federației Ruse.

Radu Osipov: Vă mulțumesc mult, vă mai așteptăm ÎN CONTEXT.

Citește mai mult