INTERVIU //Adrian Lebedinschi: Parlamentul să-și asume responsabilitatea pentru procesul electoral
De ce fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) nu a participat la ședința Parlamentului de astăzi, deși a acuzat grupul Șor de unele atacuri, și care este pericolul ca Federația Rusă să folosească oligarhi ca să-și proiecteze influența nocivă asupra vieții publice din Republica Moldova?
Răspunsuri la aceste întrebări au fost oferite de către deputatul socialist Adrian Lebedinschi în cadrul ediției de știri, moderată de către Leanca Lașco-Rață. Găsiți mai jos textul interviului.
Leanca Lașco-Rață: Mai întâi aș vrea să vă întreb de ce fracțiunea comuniștilor și socialiștilor a hotărât să nu participe la ședința de astăzi, ținând cont că ați acuzat grupul Șor de unele atacuri asupra Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)?
Adrian Lebedinschi: Pentru că considerăm că acesta este un fals. Noi avem foarte multe întrebări pe activitatea actualei majorități parlamentare, a partidelor recunoscute neconstituționale și a persoanelor din cercul lor. Respectiv, considerând că, în primul rând, a fost un abuz din partea Comisiei pentru Situații Excepționale, deoarece această situație de urgență a fost instituită de mai mult de un an de zile și demult trebuia să fie anulată și să se revină la normal. Când vine Comisia pentru Situații Excepționale pentru a modifica condițiile de vot sau de fapt intervine în procesul electoral, părerea noastră e că acesta este un abuz. Noi avem Parlament care trebuie să-și asume responsabilitatea. Atât timp cât Curtea Constituțională s-a discreditat, trebuie să vedem ce facem. Doar că majoritatea parlamentară nu vrea să soluționeze probleme, dar mimează o luptă pentru ca să primească niște dividende politice.
Leanca Lașco-Rață: Considerați că este real acest pericol al Rusiei care se folosește de oligarhi ca să-și proiecteze influența nocivă asupra vieții publice din Republica Moldova?
Adrian Lebedinschi: Eu sper foarte mult că în politica internă a țării nu intervine nici un stat, nici Rusia și nici alte țări. Noi avem suficiente pârghii pentru a ne apăra suveranitatea noastră, doar că actuala majoritate mimează acțiuni și s-a concentrat pentru ca să acopere cumva greșelile sale în domeniul economic, social. Dar cel mai comod pentru ei este Federația Rusă și de aceea ei acum vehiculează anume cu aceasta. Pentru că organele de drept până în prezent nu au demonstrat totuși de unde vin banii pentru a cumpăra votul cetățeanului. În situația actuală, mingea este legal pe partea terenului organelor de drept care trebuie să-și facă misiunea. Deoarece nu în zadar primesc salariile din contul cetățenilor care plătesc impozite. Ei trebuie să asigure o regularitate.
Leanca Lașco-Rață: În aceeași ordine de idei, de ce insistați pe ridicarea stării de urgență? Nu credeți că există riscuri de securitate în condițiile vecinătății cu războiul și cu o regiune pe care nu o controlează Guvernul?
Adrian Lebedinschi: Guvernul ar fi putut să înceapă câteva activități, atât pe platforma parlamentară, cât și pe platforma Guvernului pentru redresarea situației. Noi vedem mesajele care vin din stânga Nistrului, care sunt mult mai liniștite și mai cumpătate comparativ cu cele care erau cu câțiva ani în urmă. De aceea consider că pericolul pentru Republica Moldova nu există, dar situația excepțională este folosită de către actuala guvernare pentru a evita dezbaterile în plenul Parlamentului, pentru a evita contestațiile pentru că este o procedură mult mai simplificată. Nu poți contesta. Toate abuzurile care sunt făcute de Comisia pentru Situații Excepționale ele rămân așa. Atât timp cât există această situație, nu încearcă nimeni să intre în esența ei, deoarece noi nu avem acces la materialele lor. Noi vedem doar hotărârile oficiale și atât.
Leanca Lașco-Rață: Domnule Lebedinschi, vă mulțumesc!