Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Alexandru Bot: Coruperea politică este nocivă pentru societate, iar Legislativul și Executivul reacționează in corpore

Legislativul a adoptat în două lecturi sancțiunile electorale pentru formațiunea politică Șor. În următorii trei ani, politicienii afiliați partidului anticonstituțional nu vor putea participa la alegeri. Însă nu toți, cei care au avut puterea de decizie și care au fost implicați direct în acțiuni subversive sau finanțare ilegală.

Opoziția a criticat modificările la Codul electoral, care au loc înainte de alegerile locale. Guvernarea susține totuși că s-a creat un vid legislativ în urma deciziei Curții Constituționale (CC) de anulare a sancțiunilor aprobate în luna iulie. Despre aceste subiecte s-a discutat cu expertul în justiție și drept, Alexandru Bot, în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1. Vedeți în continuare textul interviului.

Radu Osipov: Bună seara, vă mulțumim mult pentru că ați acceptat invitația. Cum ar trebui să înțelegem aceste sancțiuni electorale făcute pe ultima sută de metri înainte de alegeri sau totuși se pune în aplicare hotărârea Curții Constituționale, un proces care a durat ceva timp?

Alexandru Bot: Întrebarea este una bună și determinantă. Fiindcă pentru a înțelege cât de transparent a fost votată această modificare la Codul electoral, haideți să pornim de la ideea că ieri Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un amendament la Codul electoral adoptat încă în iulie. Respectiv, Curtea, în hotărârea sa, nu a făcut nicio referire la ce modificări sau cum urmează să fie modificată legislația pentru a corespunde spiritului Constituției. În acest sens, Curtea în practica sa, dar și conform Codului jurisdicției constituționale, emite un alt tip de act decât o hotărâre. Se numește acel act - adresă în care Curtea atrage atenția Legislativului, după caz Executivului, că actul invalidat din punct de vedere constituțional urmează a fi modificat și să se respecte următoarele criterii. Ceea ce nu s-a întâmplat în cazul hotărârii de ieri. Respectiv, a spune că astăzi s-a pus în aplicare hotărârea CC e un pic deplasat în sensul în care Legislativul pur și simplu a reacționat la o hotărâre a CC nedorind cred că să renunțe la inițiativele pe care le-au adoptat în iulie, ca efect acelei hotărâri din iunie. Mă refer la acea hotărâre a Curții Constituționale prin care a fost declarat partidul Șor neconstituțional.

Radu Osipov: Cum se explică faptul că există în același timp o lege votată astăzi în două lecturi și o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) adoptată tot astăzi?

Alexandru Bot: Unica explicație care se impune în acest context e că legea, inclusiv cea care a fost adoptată astăzi, ea are efect ultraactiv, deci ea nu poate să se refere la circumstanțele din trecut. Respectiv, dacă în intervalul de la adoptarea hotărârii Curții Constituționale până la publicarea acestei legi de astăzi cineva își depunea dosarul pentru a fi înregistrat în cursa electorală în calitate de candidat, putea fi utilizat așa-numitul „principiu al neretroactivității legii”. Cu alte cuvinte, candidatul care depunea astăzi dosarul său pentru a fi înregistrat în cursa electorală, putea oricând să spună că efectele acestei legi votate astăzi nu au incidență asupra mea, în condițiile în care eu am înregistrat dosarul meu în afara oricăror interdicții, făcând referire la hotărârea CC. Respectiv, intuiesc eu că era necesar de acoperit acest vid temporal printr-o decizie a CSE pentru a nu admite crearea de asemenea situații prin care s-ar invoca efectul neretroactiv al legii.

Radu Osipov: Cum credeți vor rezista aceste amendamente noi unei alte evaluări constituționale?

Alexandru Bot: E o întrebare la fel de bună ca și prima. Sunt mai mult decât sigur că această lege va fi contestată la CC, în termene proxime și în termene proxime Înalta Curte va trebui să se pronunțe asupra constituționalității sau neconstituționalității ei. Astăzi ce am auzit în Parlament e că s-a încercat să se adapteze modificarea la ceea ce a reținut CC. Doar că, repet, CC nu a menționat nimic despre cum urmează să fie adoptată o nouă lege sau cum trebuie să arate modificarea. Ci a reținut, dimpotrivă, mai multe probleme legate de perioada de interdicție de a participa la scrutin, legate de calitatea persoanei căreia i se interzice să participe în calitate de candidat și așa mai departe.

Acum, Legislativul a definit patru categorii de persoane care nu pot participa la scrutin în calitate de candidat. Deși unii experți în drept au sesizat că felul cum este formulată acea interdicție ar interzice nu numai dreptul de a fi ales, dar și dreptul de a alege. Ideea e următoarea. Nici acele patru categorii nu sunt mici, dar ele au îngustat cumva cercul de subiecți care au această interdicție. Dar, dincolo de prima categorie care se referă la calitatea de bănuit, învinuit și inculpat în anumite dosare reflectată de hotărârea CC din iunie, mai avem trei categorii care exced cadrul penal sau cadrul suspiciunilor penale. Respectiv, generează anumite interpretări ambigue care cu siguranță vor fi subiect de mare discuție în fața Curții. Indiferent de soluția Curții Constituționale vizavi de această lege, în perspectiva în care ea va fi contestată, argumentele pro sau contra vor fi, trebuie să fie foarte temeinice pentru a nu mai genera precedente de acest gen.

Radu Osipov: Domnule Bot, vreau în loc de concluzie să vă întreb: considerați că ar fi o interpretare ambiguă sau o judecată de valoare această idee că coruperea politică sau influența oligarhilor este nocivă pentru democrație?

Alexandru Bot: Nu aș spune că este una ambiguă. Cu regret, este un fenomen malign, negativ, pentru societatea noastră, și Legislativul, Executivul in corpore încearcă să reacționeze. Deja modalitatea cum reacționează la aceste fenomene negative pentru democrația noastră lasă la fel semne de întrebare. Deci suntem într-un proces continuu și o evoluție continuă. Cu regret, se fac erori și, cu regret, ele se fac în prag de scrutin, ceea ce nu este indicat. Să sperăm că acest test al Constituționalității se va trece cu brio, în sensul în care vor fi eliminate acele reglementări ambigue și pe viitor vom ști cu certitudine cum să ne exercităm dreptul de vot, cum să ne exercităm dreptul de a fi ales și, cu atât mai mult, care sunt fenomenele care urmează a fi eliminate din societatea noastră pentru a avea alegeri corecte și conștiente din punct de vedere al electoratului.

Radu Osipov: Vă mulțumesc mult pentru aceste explicații.

Citește mai mult