Social

Maia Sandu, la Forumul Național al Cadrelor Didactice: Fără educație, o țară nu poate crește, nu poate fi nici liberă, nici puternică, nici dezvoltată

Îmbunătățirea calității educației este o sarcină prioritară pentru guvernare, a declarat președinta Maia Sandu la Forumul Național al Cadrelor Didactice, care se desfășoară astăzi în capitală. Șefa statului a apreciat, totodată, rolul profesorilor în creșterea și educarea noilor generații.

„Avem datoria să pregătim tinerii noștri pentru o lume în continuă transformare, astfel încât ei să înțeleagă și să poată rezolva probleme complexe, să se poată adapta rapid la condițiile noi și incerte. Vreau să lucrăm împreună pentru misiunea noastră comună de a crește copii împliniți și capabili să-și construiască un viitor fericit acasă. Educația pe care o oferim copiilor azi va influența direct calitatea vieții generațiilor viitoare, dar și capacitatea statului nostru de a ne asigura condiții bune de viață în deceniile care urmează”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a propus câteva teme de reflecție, ce ar putea fi dezbătute în cadrul Forumului. Astfel, Maia Sandu a menționat autoritatea profesională și morală a profesorului. „Învățarea necesită un raport echilibrat între profesor, cel care deține cunoașterea, și elev, cel care o deprinde. Cum putem asigura un model optim de relaționare elev-profesor care să încurajeze respectul și învățarea, fără să provoace tensiuni suplimentare copiilor?”, a spus Maia Sandu.

O altă temă de discuție este conținutul educațional livrat copiilor. Maia Sandu a atras atenția asupra necesității însușirii științele fundamentale în școală. „Vedem că unele țări dezvoltate, care au făcut în trecut multe experimente în sistemul lor de învățământ, își adaptează politicile educaționale. Franța, de exemplu, își centrează acum curicula pe materiile fundamentale: matematică, fizică, chimie etc”.

De asemenea, Maia Sandu a invocat tema digitalizării și a inteligenței artificiale și a modului cum tratăm schimbările aduse în viața noastră de acestea.

O altă temă de discuție pe care a propus-o șefa statului este rolul statului și al familiei în educarea copiilor. Maia Sandu și-a exprimat convingerea că, în actuala situație, când mulți cetățeni pleacă din țară, școala poate să pună umărul, alături de familie, la educarea copiilor. „Acest rol al școlii și profesorilor este și mai important în cazul copiilor părinții cărora sunt plecați peste hotare. Școala poate oferi acestor copii mai multă grijă și ghidare”, susține Maia Sandu.

*„Când am acceptat în 2013 să vin în funcția de ministru al Educației, a fost pentru că știam că educația este temelia de la care pornește orice țară, orice cultură, orice comunitate. După 10 ani, această credință este o constantă - și acum cred și știu că fără educație, o țară nu poate crește, nu poate fi nici liberă, nici puternică, nici dezvoltată.

Profesori buni, țară prosperă! - Cred că această deviză trebuie să ghideze drumul către viitor al educației, cred că aici este cheia”*, a mai spus șefa statului.

La Forumul Național al Cadrelor Didactice, care se desfășoară la Centrul Mediacor, participă peste 400 de profesori din țară.

La eveniment participă președinta Maia Sandu și ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Iar invitatul special al forumului este Mircea Miclea, autor, psiholog, educator, antreprenor, ex-ministru al Educației și Cercetării în România.

Amintim că sâmbăta trecută, la Complexul Chișinău Arena a avut loc Gala laureaților concursului republican „Pedagogul Anului”, unde șefa statului a înmânat distincții și premii pentru cei mai buni profesori.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult