Economic

În ultimii 10 ani, vinurile din Republica Moldova au obținut 6000 de medalii la concursurile internaționale de profil, jumătate din ele de aur

Vinul Moldovei este cartea de vizită a țării noastre. Licoarea lui Bachus produsă aici, acasă, capătă de la an la an mai multă popularitate pe piețele din întreaga lume. În ultimul deceniu, vinurile din Republica Moldova au obținut 6000 de medalii la concursurile internaționale de profil, iar dintre acestea jumătate sunt de aur.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Republica Moldova este al 20-lea cel mai mare producător și al 14-lea cel mai mare exportator de vin din lume. Potrivit datelor oferite de Oficiul Național al Viei și Vinului, în prezent, vinurile noastre ajung pe rafturile din magazinele a 75 de țări. Anul trecut, Republica Moldova a exportat 91,3 milioane de litri de vin. IN Mai mult de o pătrime au ajuns în România, căreia îi revine 26 la sută din exportul total. Cifra este în creștere cu 7 procente față de 2021. 9,3 la sută dintre vinuri au ajuns în Rusia, unde, a fost înregistrată o scădere cu 44 la sută. În top trei se regăsește și Polonia cu 8,9 procente din volumul exportului. Vinurile moldovenești sunt exportate și în țări precum China, Statele Unite ale Americii și Olanda.

În ultimul deceniu, țara noastră a adunat în palmaresul său 6000 de medalii obținute la concursurile internaționale de profil, dintre care practic jumătate, au fost câștigate în ultimii trei ani. Anul trecut, producătorii din țara noastră au obținut peste 920 de astfel de distincții. 2021 a fost cel mai rodnic an din istoria Republicii Moldova, când vinificatorii noștri au primit peste 1100 de medalii. În anul 2020, vinurile Moldovei au obținut 956 de medalii.

Sectorul vitivinicol din țară rămâne a fi primul creator de locuri de muncă în mediul rural, iar numărul agenților economici care activează în acest domeniu și care sunt înscriși în Registrul Vitivinicol a ajuns la aproximativ 59 de mii. Un alt factor interesant este că Republica Moldova are cea mai mare densitate a podgoriilor pe cap de locuitor la nivel mondial, raportată la suprafața totală de teren agricol. Țara noastră este cunoscută cu cea mai mare colecție de vinuri din lume, cu aproximativ 1,5 milioane de sticle. Colecția a fost înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness. Totodată, o vinărie autohtonă deține cel mai mare beci subteran de vinuri din lume, cu o lungime totală de 120 de kilometri.

Citește mai mult