Reprezentanții AP de la Comrat au solicitat returnarea legii pentru consultări, în caz contrar, se vor adresa la Curtea Constituțională
Aleșii regionali din autonomia găgăuză vor solicita președintei Maia Sandu să nu decreteze modificările la Codul fiscal care prevăd rambursarea TVA din bugetul autonomiei. Potrivit lor, această prevedere va înrăutăți și mai mult relația dintre Chișinău și Comrat.
Autorul amendamentelor, șeful Comisiei economie a Parlamentului, Radu Marian, susține că noile reguli au fost introduse pentru a asigura echitatea fiscală.
Potrivit reprezentanților Adunării Populare de la Comrat, în urma modificărilor la Codul fiscal, bugetul autonomiei nu va acumula cel puțin 100 de milioane de lei.
„Credem că singurul beneficiar în urma intrărilor în vigoare a modificărilor la Codul fiscal al Republicii Moldova va fi politicianul Ilan Șor, care pledează pentru înrăutățirea relațiilor dintre Chișinău și Comrat”, a declarat Alexandr Tarnavschi, vicepreședintele Adunării Populare.
Potrivit deputatului local Serghei Cimpoeș, de înrăutățirea relațiilor dintre Comrat și Chișinău s-ar face vinovați chiar politicienii din autonomie care au mers la pas cu oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani în dosarul fraudei bancare.
„Ei spun că bașcanul Găgăuziei și președintele Adunării Populare nu sunt bine văzuți. Am fost anunțați despre asta. Autoritățile centrale refuză să aibă vreun dialog cu cele din Găgăuzia. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în istoria Republicii Moldova”, afirmă Serghei Cimpoeș, deputat în Adunarea Populară.
Autorul proiectului de modificare a Codului fiscal, Radu Marian, a declarat că această prevedere a fost introdusă nu pentru a pedepsi regiunea, dar pentru a institui o echitate bugetară. Iar referitor la relațiile dintre Chișinău și Comrat, deputatul a menționat că problema constă în afilierea noului bașcan la o organizație criminală.
„Eu am o problemă cu bașcanul, care este afiliat la o grupare criminală organizată. Noi știm cu toții cum s-au desfășurat alegerile în Găgăuzia, cum au fost cumpărate voturile și cum unii reprezentanți din Adunarea Populară au susținut această grupare criminală. Noi o să colaborăm cu oamenii, cu primarii, pentru proiecte sociale”, a dat asigurări deputatul PAS, Radu Marian.
Proiectul de lege privind rambursarea TVA din bugetul autonomiei găgăuze, dar nu din cel național, a fost aprobat în lectură finală de către Parlament săptămâna trecută. Reprezentanții Adunării Populare au solicitat returnarea legii pentru consultări, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, se vor adresa la Curtea Constituțională.