S-au încheiat lucrările de reabilitare a Muzeului de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din Soroca
Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din municipiul Soroca este gata să-și deschidă ușile pentru vizitatori, după ce s-au încheiat lucrările de reabilitare a obiectivului. Proiectul a început în vara anului trecut și este finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.
Clădirea muzeului a devenit șantier în luna iulie, anul trecut. A fost schimbat acoperișul, au fost zugrăviți și vopsiți pereții interiori și renovate unele geamuri ale clădirii istorice. Mai mult, au fost instalate și 50 de vitrine pentru expoziții.
„Noi nu putem să spunem că chiar de mâine o să primim vizitatorii, deoarece sălile expoziționale urmează să fie într-un proces de refacere continuă încă cel puțin câteva luni de zile, după care vom purcede la elaborarea unui concept de expoziții”, a explicat Victor Botnaru, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din municipiul Soroca.
În timpul efectuării lucrărilor, a fost respectată autenticitatea clădirii istorice, construită în 1934.
„Am păstrat autenticitatea clădirii așa ca să o vadă urmașii noștri cum a fost ea redată atunci, cu mulți ani în urmă. La obiectul dat oferim o garanție de 5 ani de zile, conform contractului de lucrări”, a menționat Mihai Iazinschi, șef de șantier.
Oamenii de cultură din municipiul Soroca vor concepe un proiect pentru Galeria expozițională din curtea instituției. Ideea proiectului aparține regretatului Nicolae Bulat.
„Urmează să elaborăm conceptul expoziției permanente pentru muzeu, care va fi expusă în această clădire, dar desigur că mai durează un timp pentru aerisirea substanțelor chimice folosite în cadrul materialelor pentru reparație”, a precizat Grigore Bucătaru, șeful Secției Cultură și Turism Soroca.
„Ideea de a face restaurare și de a construi galeria aceasta a fost inițial a lui Nicolae. Din 2000, a visat la această galerie. Visul lui, ideea lui s-a împlinit”, spune Valentina Bulat, soția regretatului Nicolae Bulat.
Este al doilea proiect de reabilitare și modernizare a unor muzee din nordul țării, finanțat din bugetul de stat.
„Contractul de finanțare pe care îl avem este finalizat în întregime, a avut o perioadă de execuție de peste 12 luni, cu o valoare de 8 milioane 200 000, aici includ și lucrări de construcție, montaj și achiziția de bunuri și anume vitrine”, menționează Maria Prisacari, director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord.
Proiectul „Valorificarea patrimoniului istorico-cultural al Regiunii de Dezvoltare Nord prin reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie din municipiul Soroca” este finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Valoarea totală a proiectului a fost de 8,6 milioane de lei, iar 10 la sută este contribuția Consiliului Raional Soroca.