Maia Sandu la Forum 2000 din Cehia: Republica Moldova a ales calea democrației și libertății
Republica Moldova a ales calea democrației și libertății. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu la cea de-a 27-a ediție a conferinței Forum 2000 din Cehia. Totodată, șefa statului a cerut participanților la Forum să sprijine cursul european al țării noastre și a remarcat că atât moldovenii, cât și cetățenii din țara gazdă sunt de partea păcii și securității.
„Sunt aici astăzi cu două mesaje. În primul rând, democrația și libertatea individuală rămân lumina călăuzitoare la capătul tunelului geopolitic pentru societățile noastre. În al doilea rând, în căutarea libertății, societățile merită tot sprijinul nostru. Am sperat că războiul rece s-a încheiat pașnic. Că Uniunea Sovietică și expansiunea sa teritorială s-au limitat la cărțile de istorie. Ne așteptam ca națiunile noastre să-și continue destinul fără constrângerea Rusiei”, a declarat șefa statului.
Șefa statului a atenționat că, dacă Rusia ar triumfa în războiul din Ucraina, acest lucru ar pune capăt, probabil, și existenței Republicii Moldova ca stat liber. În acest sens ea și-a exprimat speranța ca statele fostei Uniuni Sovietice să-și continue viitorul fără influenței Federației Ruse și a făcut apel către participanții la forum să sprijine parcursul european a țării noastre.
„Generația de intelectuali, scriitori și poeți ai Republicii Moldova din anii 90, au pus bazele mișcării noastre de renaștere națională. Viziunea, curajul și sacrificiul lor ne asigură că Rusia nu va reuși să „replanteze lumea rusă" în Moldova azi. Știm că veți face tot ce vă stă în putere pentru a ne ajuta să ne trasăm cursul către Uniunea Europeană, pentru a fi primiți în lumea liberă, în lumea voastră. Vă mulțumesc pentru sprijinul vostru pentru țara mea.”
Amintim că Maia Sandu a întreprins luni o vizită oficială în Cehia. Aceasta a avut întrevederi cu președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, cu prim-ministrul Petr Fiala, dar și cu șefii celor două camere ale legislativului. Șefa statului a fost primită cu onoruri militare la Castelul din Praga, care este și reședința președintelui ceh. În cadrul întrevederii, Petr Pavel și-a exprimat convingerea că Republica Moldova va deveni membră cu drepturi depline a UE până în 2030.
Împreună cu președintele Pavel, șefa statului a participat și la Forumul moldo-ceh al oamenilor de afaceri, organizat în cadrul celei de a 5-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-cehe privind cooperarea economică.
Cehia este unul dintre cei mai mari furnizori de cooperare pentru dezvoltare în Republica Moldova, în ultimul deceniu fiind implementate zeci de proiecte în domeniile dezvoltării durabile, dezvoltării rurale, serviciilor sociale și administrației publice. Cehia se află pe locul 11 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova.