Regional

În municipiul Soroca a fost deschis, în premieră, un cabinet medical de consiliere pentru femei

În premieră la spitalul raional din Soroca a fost deschis un cabinet medical de consiliere pentru femei. Aici se pot adresa femeile agresate verbal, abuzate sexual, cele care suferă o traumă postnatală și femeile refugiate din Ucraina. Cabinetul medical a fost înființat cu sprijinul Ministerului Sănătății și a Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Elena are 25 de ani și în curând va naște o fetiță. De câteva zile, femeia este internata la centrul perinatologic al spitalului raional Soroca. Din cauza unor traume psihologice frecventează cabinetul medical de consiliere unde primește ajutorul necesar.

„Primim ajutor aici, suntem în condiții bune și avem o consiliere psihologică, ne simțim foarte bine și îi cald, condițiile sunt bune. Ne acordă ajutor medical și cum am venit eu că de-amu eram gata, foarte bine m-o ajutat și m-o consiliat”, spune Elena.

Cabinetul nou deschis este unul model pentru Republica Moldova. Aici femeile pot beneficia de ajutor la orice oră, într-un mediu sigur și prietenos. Dispun de examinare ginecologică și consiliere psihologică. Femeile refugiate nasc adesea singure și după naștere, au nevoie de sprijinul emoțional.

„Paciente cu probleme psihologice sunt și abuzate, sexual mai puțin, mai mult psihologic și verbal acum sunt abuzate. Toate pacientele care se simt într-o stare psihologică aparte, nesigure, speriate le aducem și le consiliem, le investigăm medical. În cabinetul de alături le putem lăsa să stea și câte o noapte dacă este nevoie”, spune medicul ginecolog Lilia Neamțu.

Până acum, 20 de femei, patru dintre ele refugiate din calea războiului, s-au adresat la medici după ajutor.

„Acest cabinet a fost dotat cu echipament, cu consumabile, aparataj medical foarte performant de ultimă oră cu care putem acorda ajutor medical femeilor ginecopate, agresate atât fizic cât și verbal. S-au adresat patru refugiate fiindcă suntem foarte aproape de Ucraina și 20 de femei care au nevoie de asistență medicală ginecologică post agresiune și fizică”, menționează Nina Spoialo, director medical, Spitalul Raional Soroca.

În Republica Moldova, anual peste 500 de femei sunt supuse agresiunilor. Iar de la începutul invaziei ruse în Ucraina, peste cinci mii de femei refugiate au născut în siguranță sau au primit servicii de sănătate reproductivă la spitalele raionale din țara noastră, cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație.

Citește mai mult