Câteva instituții din municipiul Bălți vor activa neîntrerupt datorită dotării cu generatoare electrice performante
Trei instituții din Bălți au fost dotate cu generatoare moderne pentru a putea activa neîntrerupt. Este vorba despre Centrul de Plasament Temporar și Reabilitare pentru copii, Spitalul Clinic Bălți și întreprinderea CET-Nord. Pe parcursul anului curent, cu sprijinul USAID, Republica Moldova a beneficiat de 53 de generatoare electrice. Valoarea totală a acestora se ridică la aproximativ 1,3 milioane de dolari.
Cei aproape 100 de beneficiari ai Centrului de Plasament Temporar și Reabilitare pentru copii din Bălți, dar și angajații de aici, pot fi liniștiți. Chiar și în cazul unor deconectări de energie electrică neplanificate, totul va funcționa în regim obișnuit.
„Acest generator ne ajută să ne simțim mai protejați și mai siguri în cazul unor situații de urgență. Acest generator ne permite ca activitatea centrului, în caz de o urgență, să fie una normală. Ne permite să avem căldură, iar fără lumină aceasta nu poate activa, să fie cald pentru angajați și beneficiari, să gătească mâncare, pentru că avem noi născuți și copii cu vârsta de până la 7 ani”, spune medicul Nicolae Mititelu de la Centrul de plasament pentru copii.
Și la CET-Nord au fost instalate generatoare electrice care, în cazuri de urgență, vor asigura cu energie neîntreruptă întreprinderea, astfel încât consumatorii să beneficieze de căldură neîntrerupt.
„Aceste generatoare sunt foarte importante în vederea asigurării securității energetice, pentru aprovizionare continuă cu agent termic a consumatorilor. În caz de deconectare a energiei electrice, aceste generatoare se pornesc automatizat și asigură livrarea de energie electrică continuă pentru a menține regimul termic”, menționează directorul interimar al CET-Nord, Marian Brînza.
„Știm că, anul trecut, spitalul din Bălți a rămas fără energie de două ori, preț de câteva ore, lucru care este foarte periculos pentru oamenii de aici. 00.08 MUSCA 00.22 Acum aveți un generator cu capacitate mare care asigură spitalul cu energie electrică timp de 24 de ore, iar asta înseamnă vieți salvate, operații, oameni îngrijiți fără întrerupere”, a subliniat ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon.
„Acum, această locație este asigurată cu energie electrică în caz de deconectări. Aducem sincere mulțumiri tuturor donatorilor pentru că participă la o calitate mai bună a actului medical”, spune directorul Spitalului Clinic din Bălți, Gheorghe Brînza.
Potrivit autorităților, deconectările de energie electrică de anul trecut au demonstrat cât de vulnerabile sunt unele instituții din Republica Moldova, în situații neprevăzute, iar cel mai grav este atunci când fără curent rămân spitalele.
„Acest spital are 750 de paturi la moment și aici activează aproape 1500 de doctori. Anul trecut, de serviciile spitalului au beneficiat circa 50 de mii de pacienți. Este o cifră imensă, de aceea, fără aceste generatoare, lucrul în armonie și fără probleme ar fi imposibil. Mesajul nostru este că suntem pregătiți pentru această iarnă ca niciodată”, a declarat Cristina Pereteatcu, secretar de stat la Ministerul Energiei.