Alegeri

LIVE TEXT // Alegeri locale generale: Secțiile de votare s-au închis. Până la ora 21:00 au votat 41,4 la sută dintre alegători

În Republica Moldova se desfășoară alegeri locale generale. Pentru un mandat de patru ani urmează a fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali. Scrutinul are loc în toate unitățile administrativ-teritoriale cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. La urnele de vot sunt așteptați 2 762 125 de alegători.

Actualizare 21:04 Secțiile de votare s-au închis. Până la ora 21:00 au votat 41,4 la sută dintre alegători.

Actualizare 19:04 Până la ora 19:00 au votat peste 40 la sută dintre alegători. Președintele CEC, Angelica Caraman, a menționat că, la această oră, din cele 898 de localități din țară în 9 dintre acestea avem o prezență la vot de sub 25%. În context, ea a reamintit că legea electorală prevede că acolo nu se întrunește condiția de participare la vot de o pătrime din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, alegerile urmează a fi declarate nevalabile.

Actualizare 17:39 Până la această oră au votat peste un milion de oameni, ceea ce constituie aproape 38%.

Actualizare 16:37 Prezența la vot a depășit 34%. Cei mai activi continuă să rămână cetățenii cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, iar la polul opus rămân a fi tinerii cu vârstele între 18 și 25 de ani. Potrivit Comisiei Electorale Centrale rata de participare a femeilor este de peste 55 %, iar a bărbaților de circa 44%.

Dorin Recean: „Votăm pentru viitorul european al Republicii Moldova”

Actualizare 16:04 Viitorul european al Republicii Moldova îl construim în fiecare zi, iar astăzi îl facem prin a oferi votul nostru pentru primarii și consilierii europeni, a declarat prim-ministrul Dorin Recean după ce a votat. Totodată, șeful Executivului a încurajat toată lumea să meargă la vot.

Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova: „Votăm pentru viitorul european al Republicii Moldova, pentru ca noi să avem localități cu adevărat europene, unde ne place să trăim, să ne plimbăm, să petrecem timpul. Eu vreau să încurajez toată lumea să meargă la vot. Este foarte important astăzi să mergem la vot pentru că dincolo de primari, de municipii, de localități, mai alegem astăzi și consilieri și pentru consilieri votul doi nu va exista”.

CEC: Alegerile pot fi declarate valabile în 820 de loclități

Actualizare 15:04 Procesul de votare se desfășoară în regim normal, iar până la ora 15:00 au votat peste 820 de mii de alegători, ceea ce constituie aproximativ 30% din numărul celor incluși în listele electorale, a anunțat într-un briefing președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman. Potrivit ei, la această oră, în 820 de localități, prealabil, alegerile pot fi declarate valabile întrucât a fost înregistrată o rată de participare de peste 25% dintre alegători.

Igor Grosu: „Am votat pentru o capitală europeană, pentru primari și consilieri care să ne reprezinte”

Actualizare 14:10 Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și-a exercitat dreptul la vot în cadrul alegerilor locale generale, declarând că a votat pentru „o capitală europeană, pentru primari și consilieri care să ne reprezinte”.

Igor Grosu, președintele Parlamentului: „Am votat pentru o capitală europeană, pentru primari și consilieri care să ne reprezinte, nu pentru cei care vând țara pentru 30 de arginți, în contextul pe care-l știm cu toții. Vrem o capitală europeană și lucrul ăsta este posibil cu oameni care gândesc european. Îndemnul meu pentru toată lumea este să ieșim la vot. Votăm primarii, votăm consilierii, la fel de important, pentru că orice primar are nevoie de o echipă de consilieri care să-l ajute să promoveze împreună proiectele, programele și inițiativele în binele cetățenilor. Ne dorim un oraș fără ambuteiaje, un oraș curat, frumos amenajat - lucruri absolut firești. Sunt multe de făcut de aceea contează să avem un primar european, care să poată atrage investiții, proiecte de anvergură”.

Misiunea Promo-LEX a constatat peste 300 de incidente în procesul de votare

Actualizare 14:07 Misiunea Promo-LEX a constatat că din totalul de 659 de semnalări raportate până la ora 14:00, 314 au fost prelucrate cu statut de incident, informează directorul de program la Promo-LEX, Nicolae Panfil, în cadrul unei conferințe de presă. Printre principalele incidente înregistrate sunt agitație electorală, deficiențe în listele electorale, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare, precum și încălcarea secretului votului.

CEC anunță primele date despre prezența la vot

Actualizare 12:04 Prezența la vot se apropie de 20%. Cea mai înaltă prezență se atestă în localitatea Pocrovca din raionul Dondușeni, unde prezența la vot a depășit 54% și cea mai scăzută rată de participare este în Salcia, Taraclia cu o prezență de 2%. Procesul de votare a fost reluat de la ora 10:00 la secția de votare din Cantemir. Președinta CEC, Angelica Caraman, a anunțat că au fost retipărite buletinele de vot pentru secția 8/2 din Cantemir.

CEC a anunțat că Poliția a raportat 20 de incidente.

Maia Sandu: „Am votat pentru oameni în care am încredere că vor munci cinstit, responsabil, dedicat pentru binele chișinăuienilor”

Actualizare 11:51 Președinta Maia Sandu și-a exercitat dreptul la vot. Șefa statului a declarat presei că a votat pentru oameni onești care vor pune umărul la integrarea europeană a Republicii Moldova.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „Eu am votat așa cum am făcut-o de fiecare dată și voi vota mereu pentru că democrația se ține pe votul nostru. Și vreau să îi îndemn cu această ocazie pe toți cetățenii Republicii Moldova să meargă la vot pentru că votul înseamnă puterea poporului și noi cu toții vrem să trăim într-o țară și în localități guvernate de puterea poporului. Eu am votat pentru oameni în care am încredere că vor munci cinstit, responsabil, dedicat pentru binele chișinăuienilor și evident că am votat pentru oameni, care vor pune umărul pentru ca noi cu toții să realizăm proiecte de integrare europeană a Republicii Moldova pentru că integrarea europeană înseamnă pace, respect pentru fiecare cetățean al țării noastre și înseamnă bunăstare”.

Ce își doresc oamenii de la aleșii locali: „Localitatea să devină locul în care să revină toți acasă”

Actualizare 10:10 Apă potabilă, iluminat stradal și drumuri bune - acestea sunt cele mai mari așteptări ale cetățenilor Republicii Molodva de la viitorii primari. Oamenii spun că își doresc o viață mai bună, localitatea lor să fie un loc în care să se întoarcă toți acasă.

Actualizare 09:01 Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale a primit 141 de sesizări privind desfășurarea alegerilor

Până la această oră, misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale a primit 141 de sesizări privind desfășurarea alegerilor, 44 din acestea au fost examinate. Observatorii au constatat cazuri în care au fost fotografiate buletinele de vot, nesigilarea urnelor de vot în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, restricționarea accesului observatorilor la secțiile de votare, deschiderea a 107 secții de votare până la ora 07:00 sau după ora 07:00. De asemenea, au fost înregistrate și perioade în care sistemul informațional de stat „Alegeri” nu a funcționat, precum și alte cazuri legate de încălcare a secretului votului.

Actualizare 08:05 CEC: Votarea a fost anulată la o secție din Cantemir

Comisia Electorală Centrală anunță că toate cele 1958 de secții de votare s-au deschis. Votarea a fost anulată la secția 8/2 din Cantemir în legătură cu necesitatea retipăririi buletinelor de vot. În Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia nu vor avea loc alegeri pentru funcția de primar. În satul Cialîc, Taraclia, alegătorii nu vor participa la alegerile pentru consiliul local.

Angelica Caraman, președinta CEC: „În aceste localități a fost înregistrat câte un singur candidat la funcția de primar, și respectiv un singur concurent electoral în cazul căruia a fost dispusă anularea înregistrării”.

Primele informații privind rezultatele scrutinului CEC le va anunța la ora 22:00.

Actualizare 07:00 Secțiile de votare s-au deschis

Cetățenii își pot exercita dreptul de vot în cele 1958 de secții de votare deschise în localitățile din Republica Moldova. Cele mai multe sunt deschise în circumscripțiile electorale din Chișinău, care cuprinde sectoarele și suburbiile capitalei, iar cele mai puține -la Dubăsari. Secțiile de votare vor fi deschise până la ora 21:00.

În cursa electorală pentru scrutinul din 5 noiembrie 2023 au fost înregistrați peste 57 de mii de candidați la funcții de primar și de consilieri în consiliile locale din partea a 35 de partide politice și a unui bloc electoral, precum și 1 174 de candidați independenți.

Vineri, 3 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a a dispus anularea înregistrării tuturor candidaților Partidului politic „Șansă”. Decizia a fost luată în contextul raportului prezentat de Serviciul de Informații și Securitate privind implicarea Federației Ruse în alegerile locale. În dreptul tuturor concurenților electorali desemnați de Partidul „Șansă” a fost aplicată ștampila cu mențiunea „Retras” în toate buletinele de vot.

Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin o pătrime din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale din fiecare circumscripție.

Alegerile locale generale din 5 noiembrie reprezintă cel de al optulea exercițiu electoral de acest gen de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Alegerile se desfășoară în baza votului universal, egal, direct, secret și liber exprimat conform prevederilor constituționale. Dreptul de a alege îl au cetățenii Republicii Moldova, care au împlinit, inclusiv în ziua scrutinului, vârsta de 18 ani, cu excepția celor privați de acest drept prin hotărârea judecătorească.

Citește mai mult