Regional

Slujbă de pomenire la patruzeci de zile de la moartea lui Ion Druță

Astăzi se împlinesc 40 de zile de la moartea regretatului scriitor Ion Druță. La mormântul cunoscutului dramaturg a fost oficiat un serviciu religios. La slujba de pomenire au venit oameni de cultură și toți cei care l-au îndrăgit pe cel care ne-a lăsat moștenire opera sa.

VOX: „Avem o datorie creștinească să-i pomenim pe cei plecați în veșnicie, iar maestrul Druță fiind aici izolat în sânul naturii, pentru că așa a fost dorință lui, am venit să-i cinstim memoria, să ne facem datoria noastră creștinească fiindcă astăzi sufletul lui Druță se urcă spre cer.”;

„E ultima lună de toamnă fără scriitorul Ion Druță, îi vom citi opera, o vom promova fiindcă este unul dintre scriitorii care a scris despre sat și despre țăran.”

„Ne-am adunat să săvârșim slujba de parastas, de pomenire, așa cum se cuvine la cele 40 de zile, și sunt onorat să fiu astăzi aici pentru că este o onoare să stai lângă mormântul unui mare scriitor, d-apoi să-i mai rostești numele în rugăciune! Și nădăjduim ca rugăciunile noastre umile și nevrednice să fie primite înaintea lui Dumnezeu, iar sufletul să fie primit în raiul lui Dumnezeu”, a spus Sorin Huluță, parohul Bisericii „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Soroca, a Mitropoliei Basarabiei.

Tot astăzi Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” a găzduit un eveniment literar în memoria lui Ion Druță.

VOX: „Consider că noi suntem cei care trebuie să ducem și în continuare faima operei sale.”

„Prin acest eveniment, sensibilizăm pe toți locuitorii pentru a citi mai departe operele marelui scriitor”, a subliniat Grigore Bucătaru, șeful Secției Cultură Soroca.

Ion Drută s-a născut la 3 septembrie 1928, în satul Horodiște, raionul Dondușeni. A fost membru de onoare al Academiei Române, membru activ al Academiei de Științe a Moldovei și Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova.

Citește mai mult