Slujbă de pomenire la patruzeci de zile de la moartea lui Ion Druță
Astăzi se împlinesc 40 de zile de la moartea regretatului scriitor Ion Druță. La mormântul cunoscutului dramaturg a fost oficiat un serviciu religios. La slujba de pomenire au venit oameni de cultură și toți cei care l-au îndrăgit pe cel care ne-a lăsat moștenire opera sa.
VOX: „Avem o datorie creștinească să-i pomenim pe cei plecați în veșnicie, iar maestrul Druță fiind aici izolat în sânul naturii, pentru că așa a fost dorință lui, am venit să-i cinstim memoria, să ne facem datoria noastră creștinească fiindcă astăzi sufletul lui Druță se urcă spre cer.”;
„E ultima lună de toamnă fără scriitorul Ion Druță, îi vom citi opera, o vom promova fiindcă este unul dintre scriitorii care a scris despre sat și despre țăran.”
„Ne-am adunat să săvârșim slujba de parastas, de pomenire, așa cum se cuvine la cele 40 de zile, și sunt onorat să fiu astăzi aici pentru că este o onoare să stai lângă mormântul unui mare scriitor, d-apoi să-i mai rostești numele în rugăciune! Și nădăjduim ca rugăciunile noastre umile și nevrednice să fie primite înaintea lui Dumnezeu, iar sufletul să fie primit în raiul lui Dumnezeu”, a spus Sorin Huluță, parohul Bisericii „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Soroca, a Mitropoliei Basarabiei.
Tot astăzi Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” a găzduit un eveniment literar în memoria lui Ion Druță.
VOX: „Consider că noi suntem cei care trebuie să ducem și în continuare faima operei sale.”
„Prin acest eveniment, sensibilizăm pe toți locuitorii pentru a citi mai departe operele marelui scriitor”, a subliniat Grigore Bucătaru, șeful Secției Cultură Soroca.
Ion Drută s-a născut la 3 septembrie 1928, în satul Horodiște, raionul Dondușeni. A fost membru de onoare al Academiei Române, membru activ al Academiei de Științe a Moldovei și Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova.