Regional

La colegiul din comuna Svetlîi a început construcția unui nou centru de studii

Condiții mai bune pentru studenții Colegiului Tehnic Agricol din comuna Svetlîi. În cadrul Proiectului "Livada Moldovei", la această instituție de învățământ mediu de specialitate din sudul țării a început construcția noului centru de studii. Aici vor funcționa o stațiune de procesare a producției horticole și de mentenanță a utilajelor agricole și două laboratoare.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Lucrările de construcție pe șantier au început acum o săptămână.

„A fost sapată groapa de fundație după care s-a betonat stratul de suport și la moment legăm armarea fundației și începem cu bucăți de armătură la pereți. Finalizarea totală a lucrărilor este în decurs de 10 luni și o săptămână”, spune Vitali Chiosea, diriginte de șantier.

Pedagogii și administrația Colegiului Tehnic Agricol din Svetlîi spun că datorită acestui proiect elevii vor implementa în practică cunoștințele teoretice obținute în timpul studiilor.

„În cadrul acestui proiect noi am primit echipamente pentru efectuarea tuturor operațiunilor tehnologice în livezi și vii. Avem două tractoare pe care le-am folosit deja la lucrări de plantare a unei livezi. Toată producția agricolă obținută va merge la laborator, după care va fi sortată și depozitată”, povestește profesorul Ivan Ianoglo.

„Costul proiectului este de 960 de mii de euro. Contribuția colegiului nostru este de 10%. Acest laborator va fi unul modern, bine luminat, va fi cald, ceea ce nu putem să spune despre laboratoarele existente. Elevii vor avea acces la noi tehnologii”, spune directorul colegiului, Andrei Lambru.

Construcția celor două laboratoare este finanțată în cadrul Proiectului "Livada Moldovei", implementat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Valoarea totală a acestuia se ridică la un milion 323 mii de euro. La prima etapă de implementare a proiectului investițional au fost realizate lucrările de asamblare și montare a mobilierului în căminul numărul 8 de la Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi în care sunt cazați 100 de elevi.

Citește mai mult