Regional

Orhei: Monumentul eroilor români edificat în satul Izvoare a fost sfințit în cadrul unui eveniment festiv

În satul Izvoare din raionul Orhei a fost sfințit Monumentul dedicat eroilor români căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial. La evenimentul festiv au fost prezenți locuitorii satului și veterani de război de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv cei care au luptat pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova.

facebook.com/anatol.caraman.39
Sursa: facebook.com/anatol.caraman.39

În debutul ceremoniei participanții la eveniment au intonat imnurile Republicii Moldova și României.

Preoții de la Mitropolia Basarabiei și cea a Moldovei au oficiat ceremonia religioasă, sfințind monumentul dedicat eroilor români căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Acest monument ridicat în cinstea eroilor români căzuți pentru eliberarea Basarabiei... este un eveniment important asemenea multor alte activități pe care le-a făcut domnul Anatolie Caraman alături de asociația pe care o conduce dumnealui și reprezintă un act de comemorare și omagiere a celor care și-au dat viața pentru Basarabia. Și este important ca să ne aducem aminte de cei care sunt astăzi înhumați în tărâmul Basarabiei din întreg teritoriu României Mari. Și care au ținut ca acest petic de pământ să fie într-adevăr în unitate cu țara mamă România”, a menționat Sergiu Aga, consilier cultural, Mitropolia Basarabiei.

„Acest monument a fost ridicat și sfințit în memoria ostașilor români care în anul 1941 la ordinului mareșalului Antonescu au trecut Prutul să salveze glia strămoșească care ne aparține de milenii poporului și națiunii române ocupate de imperiul rus”, a subliniat președintele Asociației Veteranilor Războiului din 1992 Tiras-Tighina, Anatolie Caraman.

Înainte de a fi construit monumentul, în acel loc era o cruce de lemn pe care scria numele celor șase soldați eroi căzuți în anii celui mai sângeros război.

„Eu fiind director la Muzeul Raional Orhei am venit într-o expediție în regiune și am descoperit iată această cruce a memoriei eroilor căzuți pe câmpul de luptă și am decis atunci și cu d-nul Anatol și cu ceilalți ca să facem un monument, să fie o amintire, fiindcă într-adevăr așa e creștinește: pune o cruce, sapă o fântână, pune un copac și ai grijă de eroii neamului”, spune Andrei Calcea, locotenent-colonel în rezervă.

În cadrul evenimentului au răsunat poezii și cântece patriotice.

Veteranii spun că noile generații trebuie să-și iubească țara și să o apere.

„Se spunea la un moment dat că: Coboară-ți Prutule valul, ca să treacă mareșalul. Mareșalul a trecut și războiul a început. A început pentru nația română, nu atunci, ci în 1939 când niște criminali - Hitler și Stalin, prin odiosul dictat de la Moscova, sau pactul Ribbentrop-Molotov, ne-au lăsat fără jumătate din Moldova lui Ștefan cel Mare și Sfânt”, a spus Mihai-Ștefan Focșa, colonel în rezervă.

„Veteranii de război, care am luptat pentru independență și suveranitatea Republicii Moldova, este o onoare, deoarece noi suntem urmași ai lor și noi tare aș fi vrut ca în prezent și tinerele generații să cunoască istoria neamului nostru și asta este o deosebită răspundere pentru tânăra generație, generația care o să mai fie”, a menționat Nicolae Rozdovan, colonel de poliție.

Construcția monumentului a fost posibilă datorită contribuției financiare a locuitorilor satului Izvoare, a cetățenilor României și moldovenilor din diaspora.

Citește mai mult