Escrocherii de milioane! Poliția a deconspirat activitatea unor grupări infracționale
Mai mulți oameni au devenit victime ale escrocilor. Aceștia erau ademeniți prin anunțuri sponsorizate plasate pe rețelele de socializare de a obține venituri fabuloase. Oamenii legii au deconspirat activitatea grupărilor infracționale care comiteau escrocheriile. Pentru a nu se lăsa prinși în plasa escrocilor, Poliția recomandă cetățenilor să fie prudenți.
Inspectoratul General al Poliției informează despre identificarea unor grupări infracționale, specializate în obținerea prin înșelăciune a mijloacelor financiare, sub pretextul depunerii unor investiții în criptomonede, valută sau acțiuni ale companiilor internaționale mari.
Inițial, escrocii colectează informații personale ale victimelor, precum nume, prenume, număr de telefon și email. Ulterior, apelând telefonic victima, o influențează să depună o anumită sumă de bani prin intermediul sistemelor rapide de plăți în vederea obținerii unui venit garantat.
Escrocii creau conturi personale pe pagini web fictive, în care indicau sumele de bani depuse, dar și informații false cu privire la veniturile obținute. Odată cu acumularea unui venit ce depășea sumele depuse de 4-10 ori, suspecții solicită adițional achitarea unor taxe inventate sau se prezintau drept juriști ce pot ajuta la debitarea veniturilor obținute.
Pentru a nu deveni victime ale escrocilor, poliția recomandă cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:
- evitați înregistrarea și completarea anchetelor online distribuite prin intermediul platformelor de socializare care promit câștiguri fabuloase;
- nu efectuați transferuri de bani persoanelor necunoscute și nu furnizați niciodată prin telefon codul de identificare bancară, PIN-ul sau orice alt cod de securitate;
- nu oferiți persoanelor necunoscute acces la distanță asupra dispozitivelor pe care le dețineți prin intermediul aplicațiilor specializate, ca ex.AnyDesk, TeamViewer, indiferent de promisiunile care Vă sunt date;
- în cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și banca comercială care Vă deservește cardul.
Ofițerii Direcției investigații infracțiuni informatice au identificat mai multe denumiri ale platformelor fictive de investiții, printre care: GoldenClub, Aegis, Phoenix, InvestCorp, Simpleway, BTG-Capital Ltd, ZMedia.