Economic

INTERVIU // Ion Muntean: Mii de familii vor beneficia de vouchere pentru a reduce consumul de electricitate

Peste 50 de mii de familii social vulnerabile din țara noastră vor beneficia de vouchere pentru a-și reduce cheltuielile la energia electrică. Asta presupune prima etapă a programului „Rabla pentru electrocasnice”, lansată în această săptămână. Prin intermediul acestuia, beneficiarii au oportunitatea să-și reducă cheltuielile prin înlocuirea electrocasnicelor vechi cu echipamente noi și eficiente din punct de vedere energetic.

Anunțul a fost făcut de directorul Agenției de Eficiență Energetică, Ion Muntean, invitatul ediției de știri de la Moldova 1. Găsiți mai jos textul interviului.

Leanca Lașco-Rață: Bună ziua și bine ați venit. Aș vrea mai întâi să vă întreb, iată această primă etapă care presupune că oamenii vor primi vouchere pentru becuri LED. Cum vor fi oferite voucherele?

Ion Muntean: Voucherele deja sunt oferite. Vreau să fac o informație foarte proaspătă, de la ora 08:00, ieri dimineață până astăzi la amiază, practic, au fost valorificate 384 de vouchere de către persoanele care au beneficiat de acestea. Noi am venit cu o abordare total diferită de ceea ce cunoaștem până acum, în ce privește oferirea unor vouchere. Mergem pe principiul că voucherul caută beneficiarul. Respectiv, printr-un sistem informațional, care are la bază resursele sistemului informațional utilizat pentru determinarea gradului de vulnerabilitate energetică. Exercițiul care este în prezent în derulare pentru înregistrarea populației pentru a obține compensații în viitorul sezon de încălzire. Deci, având resurse din acel sistem informațional, în baza unor algoritmi și criterii de identificare a beneficiarilor, au fost identificați acești 50 de mii de beneficiari și notificați prin SMS, prin e-mail. Avem și alte instrumente de a notifica beneficiarii care nu au acces la internet sau la telefon. Respectiv, aceste persoane, cum au fost informate că au un voucher, trebuie să meargă la unul din magazinele partenere din localitățile din proxima apropiere. Am mers pe abordarea de a avea magazine sau filiale ale magazinelor partenere în cât mai multe localități. Ca să fie cât mai accesibile. Buletinul îl prezintă la magazin și respectiv i se oferă becuri LED în valoare de 500 de lei pentru etapa dată.

Leanca Lașco-Rață: Ulterior, să înțeleg că vor fi reduceri, să zic așa, la preț și pentru schimbul de electrocasnice. Cum va funcționa acest mecanism și dacă, de exemplu, vor avea acces toți oamenii, toată populația?

Ion Muntean: Asta și e abordarea diferită, comparativ cu alte programe pe care le cunoaștem în regiune. Vrem să îi identificăm pe cei mai vulnerabili și pe cei pentru care programul dat va schimba în mod semnificativ sau va impacta consumul de energie. Va reduce factura la energie, pe de o parte, și pe de altă parte, statul va avea putere să reducă din compensațiile pe viitor pentru energie consumate de aceste gospodării vulnerabile. De aceea punem mare accent pe gospodăriile vulnerabile din punct de vedere energetic.

Sesiunea dedicată pentru electrocasnice mari. Noi am lansat chiar azi dimineață o sesiune de testare pentru un număr relativ mic de beneficiari. Urmează, pe parcursul zilei de azi și pe parcursul zilei de mâine, ca aceste persoane deja să ajungă la magazine. Ele au primit notificare prin SMS că au un voucher pentru electrocasnice mari.

În cazul electrocasnicelor mari: frigidere, mașini de spălat, cuptoare electrice. Pentru această sesiune este prevăzută o condiție suplimentară de a achita o contribuție de 20% din valoarea bunului. În plus, persoanele trebuie să întoarcă un echipament vechi. Dacă e vorba de un frigider și vor să îl procure, trebuie să întoarcă un frigider vechi. Anume pentru a acoperi și aspectul acesta de mediu.

Leanca Lașco-Rață: De ce este important să aplicăm la acest program? Vă întreb în contextul în care, de exemplu, care vor fi economiile pentru o familie care își schimbă frigiderul, să zicem?

Ion Muntean: Noi operăm, practic, cu date mai mult teoretice. E vorba de cifre care s-au calculat considerând anumite informații pe care le deținem. În cadrul programului avem planificat ca să facem analiza impactului. Și ce este important că, de fapt, programul permite prin sistemul informațional pe care îl avem.

Putem monitoriza, după ce o gospodărie casnică a beneficiat de un voucher, a schimbat un frigider sau becurile în casă, care este consumul de energie și să măsurăm exact într-o anumită gospodărie casnică care a fost impactul.

Noi estimăm o economie de energie în bugetul familiilor pornind de la o mie de lei până la 2-3 mii de lei pentru un an de zile. În funcție de stilul de viață, în funcție de tipul echipamentelor vechi pe care le-au oferit în loc. Este o situație când se înlocuiește un frigider de 15 ani și are un consum foarte mare și alta este când se înlocuiește unul de 5 ani, dar care este uzat și trebuie înlocuit.

Leanca Lașco-Rață: Pe lângă componenta economică, vreau să vă întreb dacă tot acest mecanism și aceste vouchere pe care le vor primi oamenii vor ajuta să protejăm și mediul, pentru că și aici trebuie să lucrăm?

Ion Muntean: De aceasta am și menționat despre condițiile programului pentru electrocasnicele de tipul frigiderelor, mașinilor de spălat și altele de a oferi în loc de un echipament electrocasnic vechi anume din considerentul de a reduce impactul asupra poluării mediului. La identificarea magazinelor, unul dintre criteriile care au fost stabilite a fost anume ca magazinele partenere să demonstreze capacitatea de a prelua și a recicla în mod corect echipamentele vechi pe care le colectează.

Leanca Lașco-Rață: Vă mulțumesc tare mult pentru această discuție. Vă mai aștept și cu alte ocazii la Moldova 1.

Ion Muntean: Cu plăcere.

Citește mai mult