Economic

Fermierii au avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, la care au discutat despre depășirea crizei în agricultură

Agricultorii au cerut introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților, aprobarea și finanțarea schemelor de plăți directe la hectar, începând cu anul 2024, după exemplul Uniunii Europene, dar și interzicerea importului grâului, porumbului, florii-soarelui și admiterea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar. Cerințele au fost auzite, ministrul Bolea urmând să aibă o întrevedere cu Dorin Recean pentru a decide asupra acestor subiecte.

mold-street.com
Sursa: mold-street.com

„16 ani de activitate în domeniul zootehniei și agriculturii și mâine se poate termina cu falimentul total al activității mele economice și a membrilor familiei. Acest moratoriu îi salvează pe toți agricultorii aflați în dificultate”, a spus Sergiu Stefanco, agricultor.

„Noi, absolut toți, chiar și cei care au roadă foarte mare în Republica Moldova, am implementat culturi agricole cu cele mai mari prețuri din istorie. Roada pe care o vindem anul acesta este roada implementată de anul trecut, când am cumpărat cu 18, 22, 23 de mii de lei și motorina cu 32 de lei”, opinează agricultorul Serghei Ivanov.

„Am cerut în mod foarte operativ, foarte repede să fie luată decizia Comisiei pentru Situații Excepționale. Restul, toate celelalte probleme, vor fi discutate pe parcurs, vor fi analizate și vom încerca să acordăm sprijin agricultorilor mici și mijlocii și în general tuturor celor care muncesc în agricultura Republicii Moldova”, a declarat liderul Asociației „Forța Fermierilor”*, Ion Plămădeală.

Ministrul Agriculturii a propus crearea unor grupuri de lucru în toate raioanele țării pentru soluționarea problemelor fermierilor.

„Problemele sunt foarte mari și ele sunt adevărate. Măsurile care trebuie întreprinse pentru a evita falimentarea în lanț sau prăbușirea producătorilor din agricultură trebuie să fie extrem de țintite. Noi trebuie să vedem care este starea de lucruri, din ce este alcătuită datoria pe care nu o pot plăti, cum s-a format ea”, menționează ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Anterior, agricultorii au anunțat că pe 22 noiembrie vor ieși din nou la protest.

Citește mai mult