Electorala

CEC: Până la ora 18:00 au votat 34% dintre alegători. La Chioselia Rusă s-au înregistrat doar două voturi

Până la ora 18:00 au votat 34% dintre alegătorii așteptați la urne pentru turul doi al alegerilor locale generale, a anunțat într-o conferință de presă președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman. Cei mai activi alegători sunt în Corjova, din raionul Dubăsari, unde au votat peste 63 la sută. În același timp, la Chioselia Rusă, din UTA Găgăuzia, unde se desfășoare alegeri repetate pentru consiliul local, la urne s-au prezentat doar două persoane.

„Localitatea cu cea mai înaltă prezență la vot este Corjova din raionul Dubăsari, unde până la această oră se atestă o rată de participare de peste 63 la sută. Aici am fost informați că s-ar fi admis la vot persoane care nu au domiciliu în localitatea respectivă. Rămâne să verificăm aceste informații și să venim cu anumite detalieri pe parcurs. Localitatea cu cea mai joasă prezență la vot este Todirești, din raionul Ungheni, unde s-au prezentat la urne doar 17% dintre alegători”, a declarat Angelica Caraman.

În municipiul Chișinău și-au exercitat dreptul la vot până la această oră peste 31% dintre alergătorii înscriși pe listă. Cei mai activi rămân a fi alegătorii din Vadul lui Vodă, unde prezența depășește 43%. Cei mai pasivi sunt votanții din Codru și Bubuieci.

„În circumscripție este o atmosferă liniștită, fără careva incidente înregistrate. Contestații nu au fost înregistrate”, a precizat secretarul Consiliului Electoral de Circumscripție Chișinău, Ina Babin.

În UTA Găgăuzia sunt așteptați astăzi la vot peste 71 de mii de cetățeni, iar prezența medie este de peste 33 la sută.

„Cei mai pasivi alegători sunt în Cotovscoe și Chioselia Rusă. Vreau să amintesc că aici se desfășoară alegeri pentru consiliul local. Alegeri pentru primar se vor desfășura se vor desfășura pe 3 martie 2024. Probabil din acest motiv prezența este atât de mică. La Cotovscoe au votat 16 alegători, iar la Chioselia Rusă doar 2 alegători”, a explicat președinta Consiliului de Circumscripție UTA Găgăuzia, Iana Covalenco.

CEC mai menționează că din informațiile operative prezentate până la această oră de către Inspectoratul General al Poliției, au fost înregistrate 94 de cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea:

În toate cazurile de către agenții constatatori se desfășoară activități de colectare și administrare a probelor pentru constatarea faptelor sesizate.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult