Politic

Cooperarea moldo-norvegiană, discutată de președinta Maia Sandu și delegația parlamentară din Norvegia

Cooperarea moldo-norvegiană, importanța relațiilor economice bilaterale și perspectivele de consolidare a acestora prin ratificarea acordului de liber schimb cu Asociația Europeană de Liber Schimb (EFTA), inclusiv de către Parlamentul norvegian, au fost subiectele discutate de șefa statului, Maia Sandu în cadrul întrevederii cu deputații norvegieni, aflați în vizită la Chișinău.

Președinta a precizat că acest acord va oferi producătorilor moldoveni acces la noi piețe de export și va deschide noi oportunități pentru comerțul bilateral. În cadrul întrevederii, Maia Sandu a subliniat relațiile de prietenie precum și solidaritatea și sprijinul Norvegiei în perioade de criză, inclusiv în contextul războiului din Ucraina.

Sandu a mulțumit statului norvegian pentru asistența financiară nerambursabilă în valoare de 500 de milioane de coroane norvegiene (aproximativ 42 de milioane de euro) oferite țării noastre, pentru a susținerea crizei refugiaților.

Menționăm că, pe parcursul anului 2023, șefa statului a avut mai multe întrevederi cu prim-ministrul norvegian, Jonas Gahr Støre, în cadrul platformelor multilaterale: în marja Conferinței de Securitate de la München, la reuniunea Comunității Politice Europene, și în timpul celei de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York.

Citește mai mult