Suport din partea Guvernului pentru întreprinderile afectate de criză: „Este ca o gură de aer, când fluxurile bănești sunt la zero”
Întreprinderile care își reduc programul de activitate urmare a crizei generate de războiul din Ucraina sau a altor situații de urgență pot beneficia de ajutor din partea Guvernului. Acest suport a fost instituit în premieră în noiembrie 2021. Astfel, 50% din salariul angajaților încadrați în regimul de muncă redus a fost asigurat din bugetul de stat.
„Este ca o gură de aer, când fluxurile bănești sunt la zero”, spune managerul unei companii beneficiare.
Întreprinderea are 270 de angajați, o mare parte dintre care sunt încadrați în Departamentul turism: sunt ghizi, care vorbesc mai multe limbi și organizează excursii, bucătari la restaurantul care activează numai pentru turiști, chelneri, șoferi de vehicule folosite la deplasarea prin cramă etc. În prima jumătate a anului 2022, când a început războiul din Ucraina, fluxul de turiști s-a redus semnificativ. Angajații din Departamentul turism au fost plasați în regim de activitate redus.
Întreprinderea a solicitat și a beneficiat de ajutor de la stat de două ori în 2022, pentru a putea salariza cei 187 de angajați plasați în regim de muncă redus.
„Astfel, am păstrat colectivul și, cel mai important, am putut să reluăm activitatea atunci când fluxul de turiști s-a mărit”, a menționat reprezentantul companiei.
În conformitate cu hotărârea Guvernului, regimul de activitate redus poate fi stabilit pentru o perioadă de până la 3 luni consecutiv, dar nu mai mult de 5 luni pe an, se menționează într-un comunicat al Executivului.
În anul 2022 trei companii din Republica Moldova au solicitat ajutor. Motivele invocate au fost starea de urgență, de asediu și de război și dificultăți de aprovizionare cu materie primă și energie.