Regional

Proiectul "Rama Albastră" a ajuns în satul Mereni. Expoziția de fotografii a fost găzduită de Muzeul de Etnografie din localitate

Dau o nouă viață vechilor fotografii. Vorbim despre promotorii proiectului "Rama Albastră", care au inaugurat cea de-a treia expoziție multimedia în cadrul inițiativei "Muzeele Viitorului". Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul de Etnografie din satul Mereni, raionul Anenii Noi.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Ansamblul "Legenda" din Mereni a dăruit celor prezenți un buchet de vechi melodii. Cei prezenți la eveniment erau pe aceeași undă de simțire cu realizatorii proiectului "Rama Albastră".

„A venit lumea, ne-a adus fotografii vechi, ne-au spus istoriile lor, istorii care merită ascultate pentru că uneori fotografiile vorbesc mai mult decât documentele istorice. Ne-am propus cu "Rama Albastră" să salvăm patrimoniul fotografic al țării, să umblam prin sate, să căutăm fotografii vechi, le restaurăm, să facem o bază de date publică”, menționează Victor Organ, fondatorul proiectului "Rama Albastră".

Fotografiile expuse i-au impresionat pe locuitorii satului.

„În această fotografie sunt părinții mei Mihail și Iulia Grosu și trei frați de ai mei mai mari. Fotografia, cred e din 1952-53, fiindcă eu m-am născut în 53. Eu nu sunt aici. E o mare plăcere să o revăd”, spune Victor Grosu.

„Expoziția se desfășoară în cadrul programului "Muzeele Viitorului". Cred că muzeul viitorului nu înseamnă doar tehnologii avansate. Pentru mine a fost important să adun oamenii la muzeu, să aducă fotografii, să comunice, să fie aici un spațiu viu”, spune curatorul expoziției, Anna Galatonova.

„Este un proiect interesant și revoluționar, sunt o echipă tânără la "Rama Albastră” cu idei, cu opiniile lor au adus un suflu nou pentru muzeul nostru”, menționează directoarea Muzeului de Etnografie din satul Mereni, Larisa Ciobanu.

Pe 30 noiembrie o altă expoziție, marca "Rama Albastră" va fi inaugurată la Muzeul de Etnografie din Călărași, localitatea de baștină a Luciei Lupu, cineasta care a îmbrățișat ideea de a căuta fotografii prin satele raionului.

„Sigur, acest proces de căutare a fotografiilor mi-a trezit multe revelații, am înțeles cât de colorat este neamul nostru din care vin și oamenii din raionul nostru. Cred că "Rama Albastră", în primul rând, vine să ne ajute pe noi să conștientizăm rădăcinile noastre și cultura pe care am moștenit-o așa cum este ea”, spune Lucia Lupu, curatorul expoziției de la Muzeu de Etnografie din Călărași.

Expoziția "Rama Albastră" va ajunge în șase muzee din țară în cadrul inițiativei "Muzeele Viitorului", parte a Programului Național Moldova Creativă, cu susținerea USAID, Guvernelor Suediei și Marii Britanii, Ministerului Culturii și Centrului Artcor.

Citește mai mult