Regional

În toate cele 57 de instituții preșcolare din autonomia găgăuză este implementat un proiect de educație interculturală

Le dezvoltă copiilor interesul pentru limbile română, găgăuză și alte limbi pentru a le îmbunătăți abilitățile de comunicare. Vorbim despre cadrele didactice din instituțiile preșcolare din autonomia găgăuză. Proiectul întitulat "Educație interculturală pe ambele maluri ale Nistrului" este implementat cu asistența Uniunii Europene și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Proiectul este realizat cu succes și în grădinița nr.9 din municipiul Comrat.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Prin jocuri, cântece și dansuri copiilor li se dezvoltă abilități de comunicare, relații de bună vecinătate și toleranță față de diferite etnii, limbi și culturi. Copiii sunt bucuroși să-și demonstreze capacitățile.

„În grădinița noastră copiii învață limba română și găgăuza. Foarte îmi place limba română, care ne străduim să-i învățăm dansuri, jocuri, tradiția poporului. Foarte îmi place programa, este foarte interesantă și pentru copii, și pentru profesorii noștri”, spune Iaroslava Tucan, conducător muzical la grădinița nr.9 din Comrat.

„În grădinița noastră încercăm să învățăm copiii limba găgăuză prin jocuri, basme, cântece pentru ca aceștia să înțeleagă și să învețe această limbă. Deja la școală vor putea să comunice mai ușor în găgăuză și română, să spună basme și să descrie ilustrații. Copiilor trebuie să li se ofere astfel de cunoștințe la grădiniță și în familie, astfel încât să poată comunica cu ușurință între ei în viitor”, menționează pedagogul Iulia Leiciu.

Proiectul este implementat cu sprijinul Universității de Stat din Comrat și al Centrului Educațional ProDidactica din Chișinău.

„Programul de formare dual a început în 2015 și studiem în profunzime limbile găgăuză și română. Ca parte a acestui program, studiem nu numai limbile, ci și culturile, tradițiile și cântecele diferitelor etnii. Colaborăm cu Universitatea din Comrat în carul proiectului "Cultura bunei vecinătăți", conform Curriculei Educație interculturală”, spune managerul grădiniței, Ana Croitor.

„Universitatea de Stat din Comrat este parte a acestui proiect alături de alte instituții de învățământ precum Universitatea Pedagogică din Bălți, Universitatea Pedagogică din Chișinău, Institutul Pedagogic din Cahul și Universitatea din Taraclia. Acest proiect îi ajută pe copii să respecte cultura vecinilor și, în primul rând, să-și respecte și să-și iubească propria cultură”, spune profesoara Galina Mutaf de la Universitatea de stat din Comrat.

Programul "Educație interculturală pe ambele maluri ale Nistrului" este implementat în toate cele 57 de instituții preșcolare din autonomia găgăuză.

Citește mai mult