Bălți: După scumpirea călătoriei cu troleibuzul, numărul pasagerilor s-a redus simțitor
Bălțenii circulă mai puțin cu troleibuzul după ce călătoriile s-au scumpit cu 2 lei. Noul tarif de 5 lei, votat de Consiliul Municipal în luna decembrie, a intrat în vigoare în prima zi a acestui an. Unii călători încă sunt surprinși de majorare și cred că biletul este prea scump. Șoferii și taxatorii spun că o călătorie cu troleibuzul a ajuns să coste cât cea cu autobuzul, așa că numărul pasagerilor a scăzut simțitor.
„Nu trebuia să-l scumpească. E prea mult, trebuia să fie vreo 4 lei. Acum mai mulți oameni preferă să facă o călătorie cu autobuzul.”;
„Oamenii sunt surprinși pentru că nu toți știu despre asta. E scump pentru ei 5 lei, dar trebuie să călătorească. Oameni sunt mai puțini pentru că biletul pentru o călătorie cu autobuzul costă cât cea cu troleibuzul”.
Bălțenii se plâng că noul tarif este prea mare pentru veniturile lor.
„Desigur că e mult, mai ales pentru pensionari care au o pensie minimă. La Chișinău e 6 lei, și mai scump.”;
„Cum vă gândiți, cu pensia pe care o avem astăzi, ce să facem?”;
„Da, e scump. Dacă e să scoți din salariu, da. Sunt oameni care în toată ziua vin și plătesc câte 5 lei încolo și 5 lei înapoi, e foarte scump.”;
„Mai ales că am doi copii, mai vin și eu cu ei, vă dați seama. Pentru salariile care sunt în Moldova este foarte mult.”
Consilierul municipal Sergiu Burlacu este unul dintre puținii aleși locali care a fost împotriva majorării tarifului pentru o călătorie cu troleibuzul. Acesta a declarat că a sesizat instituțiile competente pentru a verifica legalitatea deciziei.
„Dați-vă seama, 5 lei pentru o călătorie. Oamenii dacă ar veni din Elizaveta, sau au de făcut vreo patru rute prin Bălți, au de lăsat per persoană vreo 20 de lei. Pentru o familie s-ar ridica la 100 de lei, ceea ce ar însemna 3 mii de lei pe lună, în condiția în care omul sau familia are un venit de 10-12 mii de lei. Este a patra parte din venitul obținut pe care trebuie să îl dea doar pentru călătoriile cu troleibuzul”, spune consilierul Sergiu Burlacu.
Șefa „Direcției Troleibuze Bălți” spune că scumpirile au avut loc din cauza că, în acest an, întreprinderea municipală va primi cu 30 de milioane mai puțin din bugetul local.
„Potrivit formulei după care lucrăm, primăria ne achită pentru 1 km parcurs. Astfel, pentru un singur an, finanțarea pentru întreprinderea noastră trebuie să fie 70 de milioane de lei. În buget este deficit. Astfel, dacă călătoria va costa 5 lei, atunci se va acoperi limita finanțării. Adică, noi rămânem cu 40 de milioane de lei, pentru că bugetul municipal nu poate să finanțeze necesitățile întreprinderii noastre, stipulate în contract”, explică șefa direcției, Elena Maximciuc
Ultima dată, biletele pentru transportul public din Bălți s-au scumpit în luna martie a anului trecut, cu un leu pentru troleibuze și cu doi lei pentru autobuze.