Interviu ÎN CONTEXT// Adrian Lupușor: Integrarea europeană a determinat Republica Moldova să facă față crizelor economice
Economia Republicii Moldova a reușit gradual să își revină din acele suprapuneri de crize din anii 2020-2022. Cel mai mult au influențat liberalizarea comerțului cu Uniunea Europeană și implementarea Acordului de Asociere, care au adus beneficii tangibile în materie de exporturi pentru țara noastră. Dacă vorbim de integrarea economică europeană a țării noastre, noi am fost ancorați în spațiul UE și până la criza pandemică și după. Odată cu decizia Parlamentului European de începere a negocierilor, integrarea europeană va însemna reforme și multă muncă.
Opiniile aparțin directorului executiv al Centrului Analitic „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, și au fost exprimate în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1.
Vedeți în continuare textul interviului.
Radu Osipov: Adrian Lupușor, director executiv la Centrul Analitic „Expert-Grup”, este în platoul Moldova 1. Domnule Lupușor, bună seara.
Adrian Lupușor: Bună seara.
Radu Osipov: Așadar, EUROSFAT-ul - ce este mai exact și ce oferă antreprenorilor din Republica Moldova?
Adrian Lupușor: EUROSFAT este o platformă de discuții în care se întrunesc lideri de opinie, oameni de afaceri, experți, miniștri, funcționari publici, toți cei interesați de agenda integrării europene, pentru a discuta prioritățile de politici de integrare europeană. Pentru că știm foarte bine, așteptăm decizia Parlamentului European de începere a negocierilor, care sperăm să fie pozitivă, și, de acum încolo, integrarea europeană va însemna reforme și multă muncă. Deci va necesita un alt nivel, un nivel mai avansat de dialog, de discuții. Tocmai pentru aceasta organizăm acest eveniment, care va fi și la Chișinău, și în unele orașe, municipii din țară, pentru a aborda aceste subiecte.
Radu Osipov: În calitate de director la „Expert-Grup”, cum vi se pare profilul economic al Republicii Moldova? În contextul aderării, cum ați dori să fie modificat?
Adrian Lupușor: Economia Republicii Moldova știm foarte bine că nu este în cea mai bună stare, dar, în pofida acestui fapt, rămâne pe creștere. Aparent, am ieșit sau ieșim din criză din 2020-2022, când am avut și hiper-inflație de peste 30%, și recesiune economică. Deci, o suprapunere de crize. Noi acum revenim la o creștere economică de 3-4%. Sigur, nu este una fulminantă, dar este cel puțin una pozitivă. Inflația revine la normalul de 5%, deci în limita țintei Băncii Naționale a Moldovei, creditoarea revine pe plus. Deci, în mod practic, ne revenim gradual din criza din anii 20-22.
Din punct de vedere economic, putem spune că economia Republicii Moldova este una destul de europeană, pentru că 2/3 din exporturi deja se orientează spre pe piața Uniunii Europene.
Radu Osipov: S-a reușit această reorientare a piețelor, mai ales a fost criza COVID cu lanțurile logistice întrerupte, apoi a venit războiul. A reușit această reorientare?
Adrian Lupușor: Noi reușim gradual să ne revenim de la acele crize. Dacă vorbim de orientarea sau de integrarea economică europeană a țării noastre, noi am fost ancorați în spațiul UE și până la criza pandemică și după această criză pandemică.
Cel mai mult au influențat doi factori. În primul rând, liberalizarea comerțului cu Uniunea Europeană. Noi totuși, implementăm de nouă ani deja Acordul de Asociere, care a adus beneficii tangibile în materie de exporturi pentru Moldova. Dar și embargourile comerciale impuse de Federația Rusă în mod sistematic din 2006, dacă nu greșesc. De când, apropo, am început să liberalizăm asimetric comerțul cu Uniunea Europeană. Acele embargouri pe care Federația Rusă le impunea Republicii Moldova au forțat, practic, producătorii noștri să se reorienteze către piața Uniunii Europene.
Și, apropo, nu doar malul drept depinde de piața UE, dar și regiunea transnistreană, raioanele de Est ale Republicii Moldova sunt profund ancorate în piața UE. Circa 70% din exporturile de pe malul stâng se află în Uniunea Europeană.
Radu Osipov: Am discutat mai devreme și cu domnul Serebrian despre acest aspect, dumnealui spunea că efectul politic se va vedea în viitor datorită acestui Acord de Liber Schimb care funcționează și pentru regiunea transnistreană. Revenind la profilul economic al Republicii Moldova, se vorbește foarte mult de această capcană a unei economii de consum, remiterile de bani de peste hotare care acoperă consumul, la fel din importuri. Cum pot depăși antreprenorii noștri, iată, această condiție?
Adrian Lupușor: Este o realitate. Noi într-adevăr depindem foarte mult de consum și nu doar pur și simplu de consum, dar de consumul acoperit din importuri. Deci mai avem și un deficit înalt al balanței comerciale, un deficit de cont curent.
Cum poate fi depășit? Prin două moduri. Sunt soluții pe cât de simple, pe atât de complicate: creșterea investițiilor și creșterea exporturilor. Adică noi trebuie să sporim competitivitatea.
Radu Osipov: Mai e posibil în situația în care avem un război alături?
Adrian Lupușor: Cred că este. Sigur că mai greu, dar nu trebuie să lăsăm mâinile în jos. Sigur că este posibil.
Deja, am menționat, economia țării revine, gradual dar revine. Activitatea de creditare se repornește și urmează să se repornească și investițiile sigur. Toată această repornire are loc într-un ritm foarte lent, tocmai din cauza crizei de securitate.
De ce anume au nevoie acum antreprenorii sunt niște lucruri de bază. Deci avem nevoie de un climat de afaceri mai previzibil, mai debirocratizat. Avem nevoie de acces mai larg la surse de finanțare. Aici avem, de exemplu, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului care și-a sporit bugetele și a sporit intervențiile de suport pentru antreprenori. Dar este nevoie și din partea antreprenorilor de a spori și cultura antreprenorială, și capacitatea de a scrie business-planuri. Tot ce înseamnă calitatea managementului afacerilor din perspectiva creșterii capacității: training-uri, mentorat. Toate aceste lucruri sunt foarte importante pentru business.
Accesul la forța de muncă, la fel, este o urgență, a devenit o problemă. Și aici de partea statului sunt necesare politici pentru a activa populația economic inactivă. Suntem în topul țărilor din Europa după ponderea populației economic inactive, deci oameni cu vârsta aptă de muncă, dar care nu sunt integrați în spațiul economic.
Sunt și femei, de exemplu, care, în mare parte din cauza stereotipurilor de gen, rămân acasă și au grijă de copii și nu se integrează pe piața forței de muncă. Sunt tinerii care, la fel, întâmpină foarte multe dificultăți din acest punct de vedere. Trebuie să fie și o politică pentru stat, pentru Guvern ca să integreze economic populația marginalizată din punct de vedere economic.
Radu Osipov: Anumite studii arătau că moldovenii, atunci când încearcă să-și găsească un loc de muncă, nu neapărat privesc în interior, dar privesc spre exterior și preferă să meargă peste hotare să muncească, decât să rămână acasă.
Adrian Lupușor: Da, este problema salariilor care sunt foarte mici din cauza productivității scăzute, dar productivitatea scăzută este cauzată de nivelul scăzut de înzestrare tehnologică a companiilor. Dar de ce companiile nu sunt suficient înzestrare tehnologic? Iarăși, revenim la accesul la „bani lungi”, la resurse financiare care să poată fi investite în echipamente, utilaje, import de know-how. Pe lângă aceasta, este necesar de a facilita un schimb de practici dintre antreprenorii din Moldova cu companii din alte țări din Uniunea Europeană.
Radu Osipov: Domnule Lupușor, vă mulțumesc mult pentru aceste răspunsuri.
Adrian Lupușor: Cu drag.