Cronologia tragediei de la Coșcalia, așa cum o prezintă ministrul de Interne, Adrian Efros
Premierul Dorin Recean a cerut demisia șefului Serviciului Unic de Urgență 112, după tragedia de la Căușeni, când o femeie și un bărbat au fost găsiți fară suflare într-o mașină blocată în zăpadă. Recean susține că 112 se ocupă doar de plasarea informației, în loc să ia cazul și să-l urmărească cap-coadă. Tot astăzi, șeful de la Interne, Adrian Efros, a prezentat filmul tragediei și a anunțat că a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a identifica unde au comis eroarea angajații IGSU.
În debutul ședinței Guvernului, premierul Dorin Recean a cerut Cabinetului de miniștri să revizuiască toate protocoalele în ce privește intervențiile și le-a dat un termen de 30 de zile.
„Până procuratura se va clarifica cu situația din 26-27 noiembrie, eu solicit demisia directorului serviciului 112. Am constatat că se ocupă doar de plasarea informației, în loc să ia cazul, să-l urmărească cap-coadă, să se asigure că problema este soluționată. Să se asigure că lucrurile sunt duse până la capăt, el pur și simplu plasează informații.”
Ministrul de Interne, Adrian Efros, a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat cronologia tragediei de la Căușeni. Potrivit lui Efros, duminică, în jurul orei 12, mașina s-a blocat în nămeți între satele Florica și Coșcalia. La ora 14:20, o rudă a șoferului și alte două persoane au venit la fața locului și au constatat că nu vor putea scoate mașina cu forțele proprii și i-au propus șoferului să meargă cu ei în sat, însă acesta a menționat că a solicitat deja ajutorul unui tractor din Coșcalia.
„La 14:58, a fost primul apel al șoferului la 112, în care anunță că este împotmolit deasupra satului Florica și operatorul 112 i-a transmis informația sau telefonul de contact al responsabililor de la SA Drumuri. Șoferul sună din nou o rudă și roagă să-i aducă haine groase. Ruda a mers cu calul până la mașină și i-a dus acele haine groase solicitate. Șoferul și pasagerul au încercat să meargă în Florica, dar pasagerei i s-a făcut rău și persoanele au decis să rămână în mașină și să aștepte evacuarea”, a relevat ministrul de Interne, Adrian Efros.
Ulterior, aproape de ora 16:48, echipa de intervenție din Căinari pleacă spre Coșcalia pentru a debloca drumul spre sat, unde se aflau mai multe automobile. Muncitorii au intervenit pe drumul principal, dar mașina era blocată pe un drum secundar. La 16:56, șoferul a sunat la 112 și a anunțat că în mașină intră gaze de eșapament.
„Operatorul 112 l-a anunțat că echipele încearcă să ajungă, dar echipele nu reușesc să deszăpezească drumul. L-a întrebat dacă au nevoie de ambulanță, la care șoferul a declarat că nu este nevoie. Operatorul 112 a recomandat solicitantului dacă are posibilitate de a se deplasa individual sau de a ieși la traseu, să o facă”, a declarat Adrian Efros.
Efros a menționat că, potrivit datelor furnizate de IGSU, stratul de zăpadă ajungea și la doi metri. La 17.54, IGSU primește informația de la 112 despre automobilul blocat între Florica și Coșcalia. Între orele 15:50 și 18:19, ginerele bărbatului a apelat 112 de șase ori. Totodată, șoferul anunță 112 că soției sale i s-a făcut rău și că are nevoie de o ambulanță. Acesta a menționat că a încercat să se deplaseze de sine stătător spre localitate, dar, deoarece soția se simțea rău, s-au întors înapoi în automobil. La scurt timp, șoferul este sunat de responsabilii de pe ambulanță, care au menționat că nu pot ajunge la fața locului.
„Șoferul informează serviciul 112 că a discutat cu ambulanța și că aceasta nu poate veni. Șoferul a solicitat să fie evacuat. Apelantul a informat că zăpada a ajuns la nivelul acoperișului și că poate deschide doar una din uși pentru a ieși din automobil”, a precizat Efros.
Ministerul de Interne a inițiat o anchetă de serviciu în cadrul IGSU pentru a identifica lacunele în procesele care au fost desfașurate.