La Chișinău a fost lansată campania "Mai sigur în trafic". În cadrul evenimentului au fost simulate unele situații de risc
Numărul tot mai mare al accidentelor rutiere a dus la lansarea campaniei "Drumuri sigure în Moldova", acțiunea având drept obiectiv sensibilizarea cetățenilor privind respectarea regulilor de circulație și responsabilizarea participanților la trafic. În cadrul evenimentului, angajații structurilor subordonate Ministerul Afacerilor Interne au efectuat operațiuni de salvare, au simulat unele situații de risc și au demonstrat echipamentele utilizate în procesul de descarcerare.
Campania lansată de MAI pune accent pe siguranța rutieră. În cadrul evenimentului, vizitatorii au avut posibilitate să vadă în acțiune simulatorul de accidente în funcție de viteza cu care se deplasează mașina înainte de impact.
„A fost o experiență nu prea plăcută, dar ne-a învățat o lecție că trebuie să purtăm mereu centura de siguranță și că mereu trebuie să fim precauți când ne urcăm la volan și cu cine ne urcăm la volan.”;
„Vrem ca și șoferii să se simtă siguri deoarece în prezent responsabilitatea pietonilor nu este luată în considerare în legislație. Pietonii trebuie să înțeleagă că mașina este un mecanism care nu mereu se oprește acolo unde șoferul vrea.”;
„Problema este că la noi nici șoferii nu prea respectă regulile, dar nici pietonii nu trec corect la zebră. Dacă noi am avea un pic de respect unul față de altul, ca șofer și pieton cred că situația ar fi mult mai bună.”;
„Aceste campanii sunt binevenite pentru a crește tânăra generație. Acest gen de exerciții mult ne ajută în viața de zi cu zi. Dacă va fi atenție cred că 70% din numărul total de accidente se vor diminua.”
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, campania presupune și o monitorizare mai riguroasă a încălcărilor în trafic grație unor mașini inteligente cu camere video 360 grade care vor înlocui polițiștii de patrulare.
„Prin această campanie noi dorim să sensibilizăm și să responsabilizăm toți participanții la trafic, totodată să-i descurajăm pe cei care încalcă sistematic regulile de circulație. Noi vom primi niște echipamente moderne de la partenerii din Germania, mașini inteligente care vor patrula pe toate traseele Republicii Moldova și vor fixa toate încălcările”, menționează ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.
„Sunt simulate anumite momente care fiecare dintre noi fiind în calitate de participant la trafic poate să se întâlnească pe drum. În cazul în care vedem un accident rutier este totuși benefic, având anumite cunoștințe să încerci să acorzi ajutor medical, decât să scoți telefonul mobil și să filmezi”, spune Pavel Apostol, șef secție INSP.
Potrivit datelor statistice, în 11 luni ale anului în curs, au fost înregistrate 1810 accidente rutiere, în rezultatul cărora 183 de oameni au murit, iar 2077 au suferit diferite traumatisme.