La Soroca a avut loc Festivalul colindelor "Vin colindătorii!"
La Soroca a fost dat startul sărbătorilor de iarna. Festivalul colindelor "Vin colindătorii!" a adunat în scena Palatului de Cultură 35 de formații corale de copii și adulți din Republica Moldova și România. Evenimentul este organizat în cadrul implementării unui proiect transfrontalier finanțat de Uniunea Europeană.
La festival au răsunat colinde din străbuni adunate de pe ambele maluri ale Prutului care urmează a fi lăsate moștenire altor generații.
„În cadrul acestui festival am venit cu un șir de colinde selectate minuțios de pe ambele maluri ale Prutului promovând tradițiile noastre în rândul tinerilor.”;
„Împreună cu corul "Apostolițele Sfântului Spiridon" am ajuns la festivalul de astăzi să-l preamărim pe Isus Hristos. Am venit cu câteva piese adunate din vechime.”
Festivalul colindelor "Vin colindătorii!" este organizat pentru promovarea culturii locale, prin valorificarea potențialului zonei transfrontaliere. Evenimentul are ca obiectiv identificarea și promovarea colindului creștin autentic.
„Festivalul are ca scop promovarea patrimoniului cultural și istoric și anume tradiții și obiceiuri, promovarea patrimoniului imaterial care este o bază pentru noi toți de aceea colindele în postul acesta al nașterii mântuitorului sunt cântecele noastre tradiționale care vrem sa le transmitem din generație în generație”, spune Asea Răileanu, organizatoarea evenimentului.
„Sa ne întâlnim împreună, să cinstim naștere lui Hristos interpretând colinde în acest festival deosebit, un festival în cadrul căruia se unesc și se întâlnesc comunitățile de aici și din Iași”, spune preotul din Iași Mihai Doroșincă.
„Festivalul "Vin colindătorii!" este evenimentul cel mai de amploare din cele desfășurate pe parcursul derulării acestui proiect, copii și adulți care vor interpreta muzica sacră, colindul străbun și vom fi mărturisitori ai întrupării Domnului Iisus”, menționează Ioan Moșneguțu, episcop de Soroca.
Evenimentul este organizat de Asociația Obștească "Soarta" și Comunitatea Religioasă Parohia cu Hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie în cadrul implementării proiectului "Conservarea și Promovarea Patrimoniului Cultural și Istoric în zona transfrontalieră Iași și Soroca", finanțat de Uniunea Europeană.