Aproximativ 6,5% din totalul populației. Este rata persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova
În Republica Moldova, numărul persoanelor cu dizabilități se ridică la peste 162 de mii, reprezentând aproximativ 6,5% din totalul populației. Din această cifră, aproximativ 11 mii sunt copii cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani. Datele au fost publicate de către Biroul Național de Statistică (BNS), în ajunul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, marcată anual în data de 3 decembrie.
Potrivit datelor publicate de BNS, la 1 ianuarie 2023, practic fiecare a doua persoană din numărul total s-a încadrat în categoria celor cu dizabilitate accentuată, unde avem o rată de 56 la sută. Persoanele diagnosticate cu dizabilitate medie au o pondere de 28 la sută, iar cei cu severă - 16 la sută. Comparativ cu anul 2021, a crescut numărul persoanelor cu dizabilitate severă și medie, iar cea de-a treia categorie a înregistrat o scădere.
Bărbații predomină în rândul persoanelor recunoscute cu dizabilități. Ponderea bărbaților a constituit 52,8%, respectiv femeilor le revine o rată de 41,2 la sută. Cât despre categoria de vârstă, majoritatea au între 30 și 45 de ani, mai mult de o treime din total. Peste 32 la sută au între 55 și 64 de ani. Iar copiilor, le revine o rată de 5,7 procente.
Dizabilitatea primară este acordată preponderent persoanelor care suferă de tumori și boli ale sistemului osteo-articular, unde avem o rată de 16 la sută. Acestea sunt urmate de bolile aparatului circulator, unde avem o pondere cu două puncte procentuale mai mică, iar tulburările mintale constituie puțin peste zece la sută.
Valoarea pensiei de dizabilitate este mai mică decât cea a pensiei în general. Conform datelor oferite de Casa Naționale de Asigurări Sociale, la 1 ianuarie 2023, aceasta a constituit puțin peste 2100 de lei sau cu peste o mie de lei mai mică decât pensia medie. În funcție de gradul de dizabilitate, mărimea medie a pensiei s-a diferențiat, constituind peste 2200 de lei pentru persoanele cu dizabilitate accentuată. Cu 300 de lei primesc mai mult pacienții cu patologii severe, iar cei care au dizabilitate severă - peste 1500 de lei.
Participarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii este limitată, cu o rată de ocupare de 15,9 la sută. Dintre acestea, practic jumătate activau în sectorul servicii, o treime în sectorul agricol, iar 17,5 la sută în industrie și construcții.