Oficialii UE și SUA subliniază importanța presei și libertății de exprimare la Forumul Mass-Media din Republica Moldova
Jurnaliștii sunt gardienii democrației, paznici ai adevărului și vocea poporului, iar acum mai mult ca oricând trebuie să recunoaștem rolul esențial al presei, a declarat șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, la Forumul Mass-Media. Oficialul a accentuat importanța colaborării autorităților cu societatea civilă în vederea stabilirii unor cadre de reglementare robustă care să asigure pluralismul mediatic.
„Deși este esențial să informăm publicul despre efectele nocive ale dezinformării, să apărăm instituțiile și procesele democratice, este la fel de important să protejăm libertatea de exprimare, iar în condițiile stării de urgență ar trebui respectate standardele statului de drept și al unor procese echitabile și ar trebui evitată restricționarea disproporționată a libertății de exprimare. Ar trebui trase concluzii din recenta experință a deciziilor luate înaintea alegerilor locale. În acest context UE accentuează importanța colaborării autorităților cu societatea civilă în vederea stabilirii unor cadre de reglementare robustă care să asigure pluralismul mediatic. În fața campaniilor rusești de dezinformare și a manipulărilor venite din partea altor actori, trebuie să rămânem vigilenți, deoarece puterea democrațiilor noastre nu constă doar în angajamentul nostru față de libertatea de exprimare, ci și în capacitatea noastră de a discerne realitatea de ficțiune”, a menționat Janis Mazeiks.
Oficialul european a subliniat că jurnaliștii sunt puntea de legătură între cetățeni și adevăr.
„Munca pe care o faceți este vitală pentru sănătatea democrațiilor noastre. Jurnalismul nu este doar o profesie, este un pilon al democrației, un mijloc de comunicare a adevărului și elementul vital al unei societăți deschise și informate. În spiritul deschiderii și libertății de exprimare, trebuie să abordăm și îngrijorările care ar putea amenința libertatea presei și încrederea cetățenilor”, a continuat ambasadorul UE în Republica Moldova.
Un discurs la Forumul Mass-Media a ținut și ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Potrivit diplomatului, Statele Unite contribuie la dezvoltarea unui sector media independent și rezistent la presiunea politică sau financiară. Kent D. Logsdon a mai remarcat că munca jurnaliștilor asigură fiecare cetățean al acestei țări cu informații bazate pe fapte și evenimente din țară și din întreaga lume.
„După cum a afirmat președintele Biden la începutul acestui an, o presă liberă, educă, elucidează, descoperă și demască și este gardianul adevărului (...) O presă liberă și independentă este un pilon al democrației, ea consolidează cetățenii. Munca DVS nu este ușoară, trebuie nu doar să vă gândiți cum să obțineți informațiile potrivite, dar și să vă confruntați cu provocări economice, cu un val de dezinformare fără precedent. Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, nu a făcut decât să amplifice aceste provocări pentru mass-media din R. Moldova. Suntem mândri că suntem partenerii DVS și apreciem efortul dvs de a face Moldova mai democratică, mai sigură și mai prosperă. (...). Un spațiu informațional sănătos poate fi tins atunci când mass media, guvernul, actorii din sectorul privat și societatea civilă lucrează împreună”.
Amintim că pe 3 mai 2023, de Ziua Mondială a Libertății Presei, organizația internațională Reporteri Fără Frontiere a lansat Indicele Mondial al Libertății Presei. Republica Moldova s-a clasat pe locul 28 din 180, un salt considerabil comparativ cu pozițiile pe care le-am avut anterior. Acest rezultat a fost apreciat astăzi și de șefa statului Maia Sandu la cea de-a opta ediție a Forumului Mass-Media.