Politic

S-a împlinit un deceniu de la adoptarea Hotărârii privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituție în corelație cu Preambulul Constituției și Declarația de Independență a Republicii Moldova

Republica Moldova marchează zece ani de când Curtea Constituțională a decis că limba oficială este limba română. În Decizia Curții din 05.12.2013 se constată că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituția, care făcea referire la așa-zisa „limbă moldovenească”, o invenție sovietică pentru a justifica raptul teritorial al Basarabiei și a nega identitatea românească a populației din stânga Prutului.

facebook/ Alexandru Tănase
Sursa: facebook/ Alexandru Tănase

Expertul Alexandru Tănase, președinte al Curții Constituționale în 2013, susține că hotărârea a rezolvat una dintre cele mai complicate chestiuni identitare care a măcinat Republica Moldova de la obținerea independenței. Este o decizie cu un impact mult mai mare decât dimensiunea ei lingvistică, deoarece Curtea a stabilit de fapt apartenența Republicii Moldova la spațiul european - mai spune Alexandru Tănase.

Adoptarea hotărârii Curții și a deciziei Parlamentului de la Chișinău din luna martie curent, prin introducerea sintagmei „limba română” în toate actele, nu rezolvă însă peste noapte diviziunea profundă și confruntările pe problema lingvistică și identitară din societate în Republica Moldova. Acestea continuă să fie menținute, alimentate, manipulate și folosite în scopuri electorale, dar și în războiul hibrid pe care Rusia îl duce în Republica Moldova prin reprezentanți ai partidelor proruse și actori care reprezintă interesul Moscovei la Chișinău.

Citește mai mult