Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Mihai Isac: În Republica Moldova este un război hibrid, ea fiind supusă unui asediu informațional

Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este un război hibrid total și țara este supusă unui adevărat asediu informațional prin intermediul presei de limbă rusă, dar și celei de limbă română, iar propaganda rusă duce la exacerbarea divergențelor în societate. Acest principiu „Divide et impera” este folosit cu succes de Kremlin în multe locuri din lume, unde influența rusă, din păcate, încă are efect. Opinia aparține expertului în politică externă, Mihai Isac, exprimată în cadrul emisiunii ÎN CONTEXT, de la Moldova 1.

Mai jos găsiți textul interviului.

Radu Osipov: Citeam mai devreme unele păreri, de ce unele teze de propagandă prind la public și una dintre explicații era că limbajul birocratic, limbajul de lemn este complicat pentru oameni. Iată și în acest caz, Centrul STRATCOM, care a fost construit pe modelul țărilor baltice, cum credeți cât de bine a fost explicat acest centru de comunicare strategică?

Mihai Isac: Este adevărat că autoritățile de la Chișinău ar fi putut comunica mai bine scopul înființării acestui centru și activitatea sa ulterioară. Dar, din nou, nu ne putem aștepta de la autorități neapărat să comunice exact ceea ce doresc. Trebuie să înțelegem faptul că situația este în continuă desfășurare.

Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este un război hibrid total. Republica Moldova este supusă unui adevărat asediu informațional. Și nu vorbim aici numai de presa de limbă rusă, dar și de presa de limbă română, presa de limbă bulgară din Sud. Vedem această lume de Telegram, unde cuvântul de ordine este propaganda rusă. Duce la exacerbarea divergențelor dintre diferite părți ale populației din Republica Moldova. Acest principiu „Divide et impera” este folosit cu succes de Kremlin în multe locuri din lume, unde influența rusă, din păcate, încă are efect.

Este adevărat, lecția baltică este o lecție bună pentru Republica Moldova, dar trebuie să înțelegem că în statele baltice există o democrație în plină afirmare. Sunt state care au făcut parte din Uniunea Europeană deja de peste 15 ani. Sunt deja membre în NATO. Există o puternică cultură a democrației în aceste state.

Republica Moldova încă este în primii pași de reformare a sistemului politic, după aceste coșmaruri reprezentate de regimurile oligarhice. Întotdeauna va trebui să luptăm, să avem un stat cât mai democratic posibil, iar lupta împotriva propagandei este unul din mijloacele prin care putem obține acest lucru.

Radu Osipov: Unde mai exact încearcă să lovească propaganda rusă, cum încearcă să fisureze societatea moldoveană? De exemplu, cât de bine înțelege societatea noastră că Uniunea Europeană este un spațiu al păcii și prosperității, că este principalul partener comercial al Republicii Moldova, mai ales România, care are o cotă de peste 30% din exporturile Republicii Moldova? În același timp, vreau să ne referim și la narațiunea privind neutralitatea. Cât de bună a fost neutralitatea pentru noi? A fost sau nu o capcană și a realizat utilitatea strategică, pentru că mulți politicieni din acea vreme spun că toți credeau în obiectivul că armata rusă o să se retragă din Republica Moldova datorită acestui instrument de neutralitate introdusă în Constituție?

Mihai Isac: Este o întrebare bună și foarte greu de răspuns. Din păcate, unde nu încearcă Federația Rusă să lovească în populația Republicii Moldova? Vedem aceste basme cu gazul care se duce cu găleata la Comrat pentru 10 lei sau vedem aceste vise fantasmagorice ale unui Aeroport la Ceadîr-Lunga. Și vedem tot felul de minciuni și faptul că aceste minciuni încă reușesc să prindă la public. Să nu uităm că, în urmă cu câteva cicluri electorale, un fost președinte promitea că statul chinez va acorda un împrumut de 500 de milioane de euro sau de dolari Republicii Moldova. De parcă China acordă așa ușor împrumuturi.

Mai vedem, totodată, această capcană a neutralității. Se vinde în jocul politic și în acest război hibrid dus împotriva autorităților constituționale, se vinde ideea că Republica Moldova poate fi transformată cumva într-un stat elvețian. Vedem Monaco de Republica Moldova, Saint-Tropez și tot felul de nume de orașe recunoscute pentru prosperitatea lor date unor localități din Republica Moldova.

Foarte multe persoane din Republica Moldova nu înțeleg faptul că Elveția, care este dată drept exemplu al neutralității, este un stat foarte bine înarmat, care a investit foarte mulți bani în apărare, are una dintre cele mai importante armate din zona Europei Centrale și de Vest. Acolo fiecare bărbat face armata și are arma sa acasă și poate fi foarte ușor mobilizat. Iar doctrina de apărare a Elveției nu se bazează pe: Elveția împotriva tuturor. Se bazează pe faptul că Elveția va rezista până când va fi ajutată de către partenerii strategici. Pentru că neutralitatea în Republica Moldova a fost prost înțeleasă ca un scut împotriva tuturor relelor.

Ei, și Ucraina credea acest lucru. Ucraina avea un tratat semnat de către Federația Rusă, Tratatul de la Budapesta din 1994, când Ucraina, care avea al treilea arsenal nuclear din lume, l-a cedat în schimbul asigurării integrității sale teritoriale și al suveranității. Federația Rusă, care a semnat acel tratat, nu a crezut în tratate. Nu a crezut în respectarea cuvântului și a atacat Ucraina fără un motiv plauzibil. Ei, aceste motive au fost inventate de către propaganda rusă.

Dar neutralitatea nu trebuie înțeleasă prost. De pildă, NATO ajută Republica Moldova atâta timp și atât și în ce măsură Republica Moldova solicită.

NATO nu înseamnă tancuri, NATO nu înseamnă numai soldați. NATO a ajutat foarte mult Republica Moldova. E un exemplu pe care l-am mai dat, poate și altădată, de pildă, NATO a jucat un rol foarte important în procesul de a scăpa Republica Moldova de deșeurile agricole rămase din timpul sovieticilor. Un important depozit în acest sens era în localitatea găgăuză Cișmichioi. Deci, NATO nu ține cont de culoarea pielii, nu ține cont de ce limbă vorbești.

Iar neutralitatea folosită în mod samavolnic de către partidele pro-ruse a dus și la slăbirea armatei naționale. Pentru că în aceste luni vedem un efort fantastic pentru a înarma armata națională, pentru a o face cât de cât capabilă să reziste. Dar să nu uităm că timp de aproape 30 de ani, forțele politice au preferat să aloce sume foarte importante de bani unui aparat de represiune îndreptat împotriva opozanților politici, indiferent de perioada electorală. Și abia doar de câteva luni, vedem cum state foarte importante din punct de vedere economic și militar, precum Germania, Franța, Statele Unite, furnizează ajutor direct Republicii Moldova.

Iar Republica Moldova din consumator de securitate este și exportator de securitate. Să nu uităm contingentele care s-au ocupat de deminare în Irak, să nu uităm de contingentul de soldați ai armatei naționale în Kosovo, care a fost și implicat și și-a făcut datoria pentru care a fost trimis acolo. Și sunt sigur că, după încheierea păcii în Ucraina, Republica Moldova va juca un rol important, de pildă, în deminarea imenselor suprafețe minate de armata invadatoare.

Radu Osipov: Geniștii moldoveni, de altfel, au făcut și instruiri pentru militarii ucraineni, care au fost în vizită la noi, la aceste cursuri. Vorbeam mai devreme despre istoricul democrației din Republica Moldova. Există o simbioză între anumite elemente corupte de la noi și interesele Federației Ruse?

Mihai Isac: Desigur, putem doar să ne uităm, nu o să dau nume, dar trebuie să ne uităm pe mass-media din ultimii să spun 10-15 ani și vedem, la fiecare ciclu electoral, anumite nume, persoane recunoscute ca fiind elemente criminale și care sunt folosite de Federația Rusă pentru atingerea obiectivelor geopolitice. Pentru că în acest război hibrid total lansat de Moscova împotriva Republicii Moldova, împotriva Ucrainei, împotriva României, împotriva altor state din Uniunea Europeană și din NATO, elementele criminale fac parte integrantă din strategia Federației Ruse. Pentru că arma corupției este una dintre armele preferate de Federația Rusă pentru a-și subordona societăți întregi. Și vedem cât de mult și cât de dur se plătește credința oarbă în Federația Rusă.

Exemplul Nagorno-Karabah și tragedia geopolitică prin care trece Armenia, pe lângă tragedia refugiaților, este rezultatul unei încrederi oarbe în susținerea Federației Ruse. Și, având în vedere că Azerbaidjanul a reușit să își recupereze teritoriul și să devină integru din nou, este un exemplu care nu poate fi și nu trebuie aplicat în Republica Moldova. Pentru că atât autoritățile noastre, și mă refer aici la președinta Maia Sandu, la președintele Parlamentului, la foarte mulți lideri de opinie, au spus în mod foarte clar că reintegrarea Republicii Moldova se va face doar pe cale pașnică. Dar elementele criminale, inclusiv din zona de Est a Republicii Moldova, elementele criminale care au diferiți lideri, care acum locuiesc undeva pe malul Mediteranei sunt parte, sunt pioni în acest război hibrid lansat de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova. Pentru că, dacă te uiți cu atenție și dacă analizezi mișcările și promptitudinea reacțiilor acestor elemente criminale, putem identifica în mod clar un jucător statal în spatele acestei strategii. Pentru că nicio persoană nu are capacitatea umana să poate să coordoneze atâtea lucruri.

Radu Osipov: Despre Rusia și propaganda rusă sunt acum anumite încercări de a-i convinge pe toți că Ucraina nu va rezista încă o iarnă, că Occidentul a obosit. Dar dincolo de aceste narațiuni, anul viitor, Putin trebuie să treacă prin acest ritual pe care elita rusă îl numește „alegeri”. E un început pe care l-am observat: mamele, soțiile a celor mobilizați, care nu au trecut prin rotație, au încercat să creeze o opinie publică. Nu știu cât de mult le va reuși până în martie 2024. Ce așteptări aveți?

Mihai Isac: Din păcate, președintele Putin organizează aceste alegeri doar ca un exercițiu fals de democrație, exact ca pe timpul Uniunii Sovietice. Prin astfel de exerciții electorale false a trecut și România în perioada comunistă. Deci, nu cred că aceste proteste vor avea efectul scontat. Dar este o tradiție în Federația Rusă ca mamele soldaților să fie vârf de lance în a protesta, nu neapărat împotriva puterii, pentru că acele mame nu vor decât să-și salveze copiii. Să nu uităm războaiele cecene, primul război cecen, mai ales, și al doilea război cecen din anii 1990-2000, când tot mamele soldaților ruși erau implicate în acțiuni de recuperare a cadavrelor soldaților ruși morți în invazia îndreptată împotriva Ceceniei. Sau mergeau pentru a-și elibera copiii, luați prizonieri de către rezistența cecenă.

Vedem cum această dorință umană a mamelor de a-și salva copiii este reprimată acum foarte dur de către Kremlin. Există adevărate campanii de hărțuire online și pe stradă a mamelor implicate. Vedem cum sunt date afară de la serviciu și cum sunt amenințate. Și deja există cazuri când astfel de mame sunt refugiate în afara Rusiei.

Radu Osipov: Domnule Isac, vă mulțumesc mult pentru explicații, vă mai așteptăm ÎN CONTEXT.

Mihai Isac: Și eu vă mulțumesc.

Citește mai mult