Eurovision

Eurovision Song Contest 2024 // Republica Moldova, printre cele 37 de țări participante la concurs

La data de 5 decembrie 2023, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (UERT) a prezentat lista radiodifuzorilor publici din 37 de țări, care vor participa în cadrul celei de-a 68-a ediții a competiției muzicale Eurovision Song Contest.

Foto: The New York Times
Sursa: Foto: The New York Times

Cei 37 de radiodifuzori care vor fi parte a concursului internațional sunt: Albania (RTSH), Armenia (AMPTV), Australia (SBS), Austria (ORF), Azerbaidjan (Ictimai TV), Belgia (RTBF), Croația (HRT), Cipru (CyBC), Cehia (CT), Danemarca (DR), Estonia (ERR), Finlanda (YLE), Franța (FT), Germania (ARD/NDR), Georgia (GPB), Grecia (ERT), Islanda (RUV), Irlanda (RTE), Israel (KAN), Italia (RAI), Letonia (LTV), Lituania (LRT), Luxemburg (RTL), Malta (PBS), Moldova (TRM), Olanda (AVROTROS), Norvegia (NRK), Polonia (TVP), Portugalia (RTP), San Marino (RTV), Serbia (RTS), Slovenia (RTVSLO), Spania (RTVE), Suedia (SVT), Elveția (SRG SSR), Ucraina (Suspilne), Marea Britanie (BBC).

Dintre cele 37 de țări participante, 31 vor concura în semifinalele de pe 7 și 9 mai, iar cele 10 țări din fiecare semifinală care vor acumula cel mai mare punctaj vor concura în finala de pe 11 mai alături de grupul de țări din Big Five - Italia, Franța, Germania, Spania, Marea Britanie și țara gazdă, Suedia.

Luxemburg se va alătura ediției de anul viitor a concursului muzical, în contextul în care ultima participare a țării a fost în anul 1993.

Momentan, România nu a confirmat participarea în cadrul Eurovision 2024, însă discuțiile continuă cu Societatea Română de Televiziune (SRT), cu privire la o potențială participare.

Eurovision Song Contest 2024 va avea loc la Malmö, Suedia, ca urmare a victoriei de anul trecut a interpretei Loreen, aceasta devenind prima femeie, dublă câștigătoare din istoria competiției muzicale. Primul câștig al cântăreței suedeze a fost în anul 2012, cu piesa Euphoria.

Anul trecut, Republica Moldova a fost reprezentată de Pasha Parfeni, care s-a clasat pe locul 18 în marea finală, cu piesa Soarele și Luna. Cel mai bun rezultat al Moldovei la Eurovision a fost în anul 2017, atunci când trupa SunStroke Project a obținut locul 3, cu piesa Hey mamma.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult