Politic

Unificarea opoziției, în suspans. Principalele partide de opoziție au analizat rezultatele alegerilor locale

Mai multe partide de opoziție au participat miercuri la o conferință, în cadrul căreia au fost analizate alegerile locale 2023. Este vorba despre formațiuni care nu s-au ales cu cele mai bune rezultate în urma scrutinului. În cadrul evenimentului, aceștia au acuzat guvernarea că ar fi admis fărădelegi în timpul organizării procesului electoral, iar pentru a nu mai fi admis acest lucru pe viitor, consilierul municipal Igor Dodon, a propus unificarea partidelor de opoziție. Nu toți membrii PSRM văd progrese în vederea consolidării acestor formațiuni.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Pentru a nu se întâmpla ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri eu văd unica soluție ca, indiferent de viziunile noastre ideologice, să avem o poziție unică de decapturare a statului Republica Moldova”, a declarat consilierul municipal PSRM Igor Dodon.

Deputatul BCS, Adrian Lebedinschi, susține că se lucrează la consolidarea opoziției.

„Sigur că este colaborare. "Agenda Comună" - mai mult de un an dezvoltăm acest proiect și lucrăm mai departe pentru a consolida tot spectrul politic, care este în opoziție”, spune Lebedinschi.

Între timp colegul său, Bogdan Țîrdea, spune că progresele în vederea consolidării opoziției sunt minime.

„Chiar s-a încercat să se formeze, să se coaguleze o platformă a opoziției numită "Agenda Comună", dar această platformă, într-un fel, a intrat într-un suspans. Dar există foarte multe probleme, foarte multe contradicții și, la moment, desigur că progresele sunt minimale în această direcție”, constată deputatul Țîrdea.

Iar președintele PAS, Igor Grosu, sugerează că unificarea partidelor de opoziție este un proces fără perspectivă.

„Nu pot să-i ajut cu nimic, nu m-au invitat și nici nu cunosc ce au discutat ei acolo. Știți cum, în procesul ăsta, pe segmentul de unificare îi ca și acele trei lucruri la care te poți uita veșnic: cum curge apa, cum arde focul și cum se unesc ei”, spune Igor Grosu.

La eveniment a fost invitat și Partidul Național Moldovenesc. Liderul formațiunii, Dragoș Galbur, a refuzat invitația, subliniind că majoritatea celor care au fost prezenți sunt reprezentanți ai Kremlinului. De precizat că, în urma alegerilor locale din noiembrie 2023, PSRM a câștigat 144 de primării, cu 62 mai puține decât în 2019.

Citește mai mult