Social

Fermierii au pus protestul pe pauză și avertizează că dacă negocierile cu autoritățile intră în impas, vor bloca drumurile naționale

Fermierii au părăsit Piața Marii Adunări Naționale. Protestul a fost suspendat, însă vor mai urma discuții cu autoritățile, iar dacă, în continuare, Guvernul și ministerul de resort nu vor da curs solicitărilor agricultorilor, aceștia intenționează să blocheze drumurile naționale și portul internațional Giurgiulești. Înainte de a pleca din fața Guvernului, fermierii au mers la Ministerul de Interne, după ce la protestul anterior mai mulți protestatari s-au ales cu citații. Discuția cu Adrian Efros a fost una constructivă, susțin fermierii.

„Am făcut comparație cu protestul din iunie 2023, când Poliția a avut cu totul altă atitudine față de noi și nu a fost amendat niciunul, chiar dacă spiritele tot au fost încinse. Sub acest aspect discuția a fost constructivă”, spune directorul executiv "Forța Fermierilor", Alexandru Slusari.

„Practic cea mai productivă discuție din ultimele două săptămâni a fost astăzi cu ministrul de Interne, unde au fost multe semne de întrebare la acțiunile polițiștilor. Noi am avut o întâlnire referitoare la intimidările care au avut loc, la valul de citații, citații repetate”, spune agricultorul Alexandru Brînză.

După discuția cu ministrul de Interne, fermierii au pornit cu tractoarele spre Ministerul Agriculturii, unde au cerut demisia ministrului Vladimir Bolea.

„Am decis să lăsăm un mesaj domnului ministru, să-i spunem că el nu este ministrul Agriculturii al Republicii Moldova, dar este ministrul agro-holdingurilor, asta e mesajul din partea noastră și îi lăsăm mesajul pe ușă și sper nimeni să nu-l scoată, dar societatea trebuie să tragă concluzii, noi aici în Chișinău nu mai avem ce face”, spune agricultorul Sergiu Stefanco.

Contactată de Moldova1, Daniela Turculeț, reprezentanta Serviciului de presă a Ministerului Agriculturii, ne-a comunicat că instituția nu comentează mesajul lăsat pe uși, "deoarece funcția de membru al Guvernului încetează atunci când prim-ministrul ia o decizie în acest sens". Fermierii au plecat cu tehnica agricolă din capitală, însă atenționează că ar putea să aplice alte forme de protest - mai dure, cu implicarea tuturor fermierilor.

„Noi propunem să suspendăm protestul nostru, să nu-l oprim, să nu-l sistăm, dar să aplicăm alte forme de protest. Vom consulta teritoriile acuma, agricultorii din raioane, vom analiza posibilitatea aplicării altor metode, cum ar fi blocarea tuturor drumurilor din țară, blocarea Portului Giurgiulești sau alte acțiuni”, subliniază Alexandru Slusari.

Protestul fermierilor a ajuns și în atenția senatorilor români și europarlamentarilor. Agricultorii intenționează să meargă atât la București, cât și la Bruxelles, pentru a vorbi acolo despre situația din Republica Moldova. Datorită protestelor, Ministerul Agriculturii a creat o comisie pentru a analiza situația fermierilor aflați în incapacitate de plată față de creditori.

Citește mai mult