Social

Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost trimis în judecată

Deputatul Alexandr Nesterovschi va compărea pe banca acuzaților. Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală în privința acestuia și a transmis dosarul în instanță. Nesterovschi este învinuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, infracțiune săvârșită în interesul unui grup criminal organizat. Mai mult, deputatului i se incriminează și pregătirea finanțării partidelor politice din surse ilegale.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Potrivit procurorilor, Alexandr Nesterovschi ar fi primit de la grupul criminal condus de Ilan Șor suma de 35 de mii de dolari pentru a părăsi fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din care făcea parte, iar ulterior să creeze o nouă fracțiune care să pomoveze interesele grupului respectiv. Conform probelor acumulate, el ar fi fost numit ulterior, intenționat, în funcția de membru al Biroului politic al Partidului "Renaștere", de unde a creat condiții pentru infracțiunea de finanțare ilegală a unui partid politic.

Astfel, Nesterovschi ar fi încercat să-i asigure lui Ilan Șor menținerea controlului asupra proceselor politice, electorale și sociale din Republica Moldova. Procurorii mai susțin că învinuitul ar fi fost cel care i-ar fi propus fostei deputate Arina Spătaru, care este și președintele "Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa", să se alăture proiectului politic al lui Ilan Șor - "Renaștere". Nesterovschi ar fi asigurat-o pe Spătaru că dacă se va alipi, formațiunea ei va primi bani de la Ilan Șor, iar despre acest fapt vor cunoaște doar ei. Mai mult de atât, Nesterovschi ar fi fost chiar cel care a organizat plecarea Arinei Spătaru acasă la Ilan Șor în Israel. La revenire, ea ar fi primit de la Nesterovschi suma de 50 de mii de dolari. La scurt timp, Arina Spătaru a declarat într-o conferință de presă că a fost agent sub acoperire, iar toate acțiunile ei au fost făcute în comun cu oamenii legii pentru a-l deconspira pe Ilan Șor și oamenii acestuia.

La sfârșitul lunii septembrie, Alexandr Nesterovschi a fost reținut chiar din sala de ședințe a Legislativului, iar ulterior a rămas fără imunitate parlamentară. El se află acum în arest la domiciliu și nu-și recunoaște vina pentru acuzațiile ce i se aduc. Dacă va fi găsit vinovat, Alexandr Nesterovschi riscă până la 15 ani de închisoare și o amendă de până la jumătate de milion de lei.

Citește mai mult