Regional

Strășeni: În satul Sireți a fost realizat un proiect din fonduri europene

Un drum nou a apărut pe harta Republicii Moldovei. Este vorba despre construcția capitală a arterei care face legătura dintre satul Sireți și drumul național M5. Proiectul a fost realizat împreună cu comuna Tulucești din județul Galați, care la fel a reușit să dezvolte infrastructura locală. Cele două proiecte - pentru satul Sireți și comuna Tulucești din România - au fost finanțate de Uniunea Europeană.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

metri. În total este vorba de un drum cu un aliniament de 18 metri”, menționează Irina Roșca, manager de proiect.

Astfel, oamenii din Sireți vor avea acces mai rapid către drumul național Criva - Bălți - Chișinău - Tiraspol - Cuciurgan. Localnicii spun că anterior această porțiune era un drum de țară.

„E foarte bun drumul e făcut. Am circulat până la pădure acum e mai ușor nu cum era înainte. Mergeam dar era drum ca de țară, dar acum l-au făcut foarte bun.”;

„Nu demult l-au dat în exploatare, iată pe aci la deal. Ambuteiaje aici, o să fie mai liber de mers.”;

„- E normal. - Nu mai înconjurați acum? - Nu, noi când ne ducem la Strășeni e ușor pe aici.”

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea drumurilor care leagă comuna Tulucești și satul Sireți de drumurile principale care duc spre frontieră.

„Am implementat construcția unui drum de 2,8 kilometri care unește localitatea Sireți cu drumul național M5, spre fostul drum militar sovietic. Noi suntem deja la al treilea proiect transfrontalier cu aceeași primărie”, menționează primarul satului Sireți, Leonid Boaghi.

„Noi am fost lideri de proiect am scris cererea de finanțare. Am realizat împreună asfaltarea la niște drumuri de interes transfrontalier atât în Sireți cât și în Tulucești, în România”, spune primarul comunei Tulucești, Petrica Bratu.

Proiectele și cooperarea dintre cele două localități din Republica Moldova și România vor continua și în 2024. Valoarea totală a proiectul este de 31 milioane de lei. Majoritatea banilor - 20 de milioane de lei - au fost alocați de Uniunea Europeană. Contribuția Guvernului Republicii Moldova a fost de 10 milioane și un milion de lei a fost cota de finanțare din partea primăriei Sireți.

Citește mai mult